Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi a luat fiinta in anul 1950. Intre 1968 - 1987 a functionat ca sectie de istorie si arheologie a Muzeului Judetean Ialomita, iar din 1987 este muzeu judetean de sine statator. Cladirea muzeului este monument de arhitectura de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Expozitia permanenta prezinta publicului expozitii tematice si bogate colectii de arheologie (ceramica, figurine antropomorfe si zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana - Malu Rosu, plastica antropomorfa de epoca romana, colectie de opaite romane, ceramica smaltuita si podoabe bizantine de la Pacuiu lui Soare), numismatica antica si medievala, exponate care ilustreaza istoria locala.
Muzeul mai detine colectii de etnografie si de arta romaneasca moderna si contemporana.
Din data de 9 iunie 2012 s-a deschis Sectiei Tezaur si arheologie a Muzeului Dunarii de Jos Calarasi, in noua locatie din str. 1 Decembrie 1918 (la demisolul Consiliului Judetean Calarasi). Evenimentul reprezinta incununarea unui efort sustinut de peste doi ani din partea Consiliului Judetean si a specialistilor muzeului.
Cladirea a fost proiectata si dotata cu aparatura moderna de ultima generatie, ce asigura o securitate in conformitate cu legislatia in vigoare. Acest fapt a facut posibila expunerea in premiera a unor piese exceptionale ce fac parte din Tezaurul muzeului (monede, podoabe de aur si argint etc.), patrimoniu care ilustreaza evolutia comunitatilor dunarene din preistorie pana la sfarsitul antichitatii.