Cele mai bune si cele mai asteptate filme de animatie pentru copii vin in fiecare an la Minimest, sectiunea speciala dedicata celor mici a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est.
Cea de-a douasprezecea editie a festivalului, ce va avea loc intre 29 septembrie - 8 octombrie, va include in program o selecție generoasa de proiectii pentru copii, cu teme adaptate varstei lor - povesti memorabile despre prietenie, timiditate, curaj, iubire si acceptare.
In plus, si de data aceasta, cei mici vor fi invitați sa participe la o serie de ateliere creative care ii vor introduce in culisele fascinante ale filmului de animatie.
Filmele din sectiunea Minimest vor fi proiectate in cele doua weekenduri ale festivalului, de vineri pana duminica, intre 29 septembrie - 1 octombrie si 6 - 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie.
22 de scurtmetraje pentru copii cu varste intre 3 si 14 ani au fost selectate, anul acesta, dintre cele cateva sute inscrise in competitia Minimest. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie pentru copii va fi decis de un juriu format tot din copii, a caarui misiune nu va fi usoara: selectia cuprinde titluri care au avut deja succes la festivaluri de animație de renume, precum Tabara de vara / Summer Camp Island (r. Julia Pott), o productie Cartoon Network selectata si premiata precum Sundance, Ottawa IFF sau Anima, Povesti incurcate / Revolting Rhymes (r. Jakob Schuh, Jan Lachauer), adaptat dupa indragita carte pentru copii a lui Roald Dahl si premiat la Annecy pentru Cea mai buna producție TV, sau celebrele creatii pentru copii produse de Les Films du Nord, Unicornul / The Unicorn (r. Rémi Durin) si Vantul printre trestii / The Wind in the Reeds (Nicolas Liguori, Arnaud Demuynck).
Secțiunea Minimest cuprinde si cateva dintre cele mai de succes lungmetraje recente pentru copii: Scoala iepurasilor / Rabbit School (r. Ute von Münchow-Pohl), nominalizat la Premiul Ursul de Cristal la Berlinale 2017, in secțtiunea Generation Kplus, o poveste despre peripetiile iepurasului Max la misterioasa scoala a iepurasilor de Paste, sau lungmetraje proiectate in premiera la noi In padurea Huckybucky / In the forest of Huckybucky (r. Rasmus A. Sivertsen), selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo anul aceasa, un film despre legile padurii Huckybucky, in care animalele mici trebuie sa le faca fata suratelor lor mai mari si Devoratorii de sosete desperecheate / Oddsockeaters (r. Galina Miklínova), animatia despre micile creaturi mancatoare de sosete, selectata la Anima Mundi si la Karlovy Vary anul acesta.
Trei lungmetraje de animatie extrem de indragite, prezente la Anim'est in cadrul programului special Focus Finlanda, ce cuprinde cateva dintre cele mai bune animații finlandeze din ultimii ani, vor fi incluse si in programul Minimest: Familia Moomins Pe Riviera / Moomins on the Riviera, lungmetrajul in regia lui Xavier Picard si Hanna Hemila (membra a juriului Anim'est anul acesta), dupa celebrele carti si benzi desenate ale lui Tove Jansson si Lars Jansson, Niko si drumul spre stele / Niko & The Way To The Stars (r. Michael Hegner, Kari Juusonen) si Niko 2: Frate mic, mare belea / Niko 2 - Little Brother, Big Trouble (r. Kari Juusonen, Jørgen Lerdam), proiectate in prezenta regizorului Kari Juusonen.
Parinții vor putea veni insoțiți de cei mici si la alte proiecțtii - highlight in cadrul festivalului. Trei titluri de neratat anul acesta sunt: Viata mea de dovlecel / My Life as a Zucchini (r. Claude Barras), castigatorul Premiului Publicului la Annecy in 2016 si nominalizat la Oscar anul acesta, Vulpea cea mare si rea si alte povestiri / The Big Bad Fox and oOther Tales, cel mai recent film de animație regizat de Benjamin Renner si Patrick Imbert, cunoscuți pentru lungmetrajul Ernest si Célestine, nominalizat la Oscar, in 2014, si Despicable Me 3 (r. Pierre Coffin, Kyle Balda), cea mai recenta creație a studioului invitat la aceasta ediție a festivalului, Illumination Mac Guff.
Tintin si Templul Soarelui / Tintin and the Temple of the Sun (r. Raymond Leblanc, 1969), Avril ssi lumea extraordinara / Avril and the Extraordinary World (r. Christian Desmares, Franck Ekinci, 2015) si Titeuf, filmul / Titeuf, the Movie (r. Zed, 2010), sunt alte titluri recomandate si copiilor, din sectiunea Comics & Animation " cea care da si tematica editiei Anim'est 2017.
Si anul acesta, o serie de ateliere de animatie pentru cei mici vor avea loc zilnic in timpul festivalului, sub indrumarea unor specialisti ai industriei. De vineri pana duminica, in ambele weekenduri ale festivalului, copiii cu varste intre 10 - 14 ani vor putea participa la un atelier de benzi desenate.


vor fi parcurse noÈ›iuni de baza despre conÈ›inut (compozitie, mesaj, titlu, simboluri), sub forma unor exercitii interactive, materializate intr-o serie de BD-uri scurte, cu povesti individuale sau de grup. Trainerul acestui atelier, Aniela Ariton, este ilustrator si lucreaza la aplicatii pentru mobil, dar si la povesti pentru copii. De luni pana joi, intre 2 si 5 octombrie, copiii cu varste intre 8 - 12 ani vor putea participa la atelierul de animaÈ›ie stop motion cu Ion Arama, regizor, ilustrator si animator, si Radu C. Pop, artist vizual si animator. Copiii vor lucra cu hartie decupata si plastilina pentru a-si crea propriile personaje si povesti, iar rezultatul va fi pus laolalta pentru a realiza primele lor filme de animatie. Atelierele vor avea loc la Centrul CINETic zilnic intre orele 15.00 - 18.00, iar participarea va fi gratuita. Inscrierea se face pana pe 26 septembrie, trimiÈ›and un e-mail la adresa [email protected] in care va fi specificata varsta copilului si atelierul la care doreste sa participe.
De asemenea, intre proiecțiile de film de la Cinema Elvire Popesco, cei mici vor avea parte de o serie de ateliere de creație cu trainerul Ana Catalina Dobrescu, designer grafic si animatoare, care vor face sa treaca mai usor pauzele dintre filme. Atelierele se vor ține in Sala Atrium a Institutului Francez si vor fi animate de Cartoon Network, partenerul principal Minimest. Participarea nu necesita inscriere.
Cea de-a douasprezecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 si Carol 53. Biletele pentru proiectiile din sectiunea Minimest, in valoare de 5 lei, vor putea fi achizitionate online, pe www.eventbook.ro, si vor fi disponibile si in cinema in timpul festivalului. Accesul la proiecÈ›iile de luni-vineri, de pana in ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimaÈ›iei) pentru copii, elevi, studenÈ›i si pensionari. Pentru grupurile organizate prin scoli, se asigura gratuitate atat pentru copii, cat si pentru cadrele didactice insotitoare, la orice proiectie Minimest. Pentru mai multe detalii sau inscrieri de grupuri organizate, trimiteÈ›i un e-mail la adresa [email protected]
Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, si finanțat de Centrul National la Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul Cultural Roman si Fundatia Japonia. Acest proiect cultural este finanțat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB.

Parteneri institutionali: Centrul Internațional de Cercetare si Educație in Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Naționala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti, Institutul Francez si Ambasada Franței in Romania, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare Balassi Bálint, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din Bucuresti, Centrul Ceh si Institutul Cervantes si Ambasada Spaniei.
Partener Principal: Old Mout
Parteneri: Groupama, Cartoon Network, Ogilvy, Veneris, AVIS Rent a Car, Shorts TV, Les Ateliers Nomad, Carturesti, Opus, Bucate pe Roate, Lente, Apollo 111, Expirat
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, BlitzTV, VICE Romania, Radio Romania Cultural, The Institute, Cinemagia, Scena 9, IQads, SMARK, Feeder.ro, AaRC.ro, proanimatie.ro, LiterNet.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Partener principal Minimest: Cartoon Network. Parteneri Minimest: Itsy Bitsy, Ateliere Recreative Tei, Green Sugar, Cinemil.ro, Clopotel.ro, Copilul.ro, KidSpots.ro, GOKID.ro, Urbankid.ro, Superpisi.ro