Marius Tuca: Sunt un criminal in serie in aceasta profesie si toate crimele au legatura cu romantismul care ma caracterizeaza (Autor: Cristi Semeghin / MariusTuca Smart FM)
Intr-un interviu publicat de revista Q Magazine, Marius Tuca marturiseste inca o data pasiunea iremediabila pentru jurnalism, despre inceputurile sale in presa, despre noua provocare ivita, radioul si despre proiectele de viitor.
Spicuind din raspunsurile lui Marius Tuca va invitam sa cititi interviul integral pe qmagazine.ro.
- Cand am primit prima legitimatie de ziarist - se intampla in 1990, la Curierul National - m-am simtit ca si cum as fi primit primul act de identitate. Dintr-o data certificatul de nastere si buletinul nici nu mai existau, legitimatia de ziarist reprezenta singurul meu act de identitate. Mi-aduc aminte foarte bine ca in prima noapte am dormit cu legitimatia de jurnalist sub perna de teama sa nu mi-o fure cineva. Si lucrul asta s-a intamplat multe nopti de-a randul si cred si astazi, ca si atunci, ca a ramas cel mai important act de viata si de identitate al meu.
- La mine la tara, in Oltenia, in copilaria mea, se spunea cand stateau oamenii de vorba la poarta, ca stau de taina. Ideea de dialog, de a sta de vorba si de a comunica este, pana la urma, o taina intre oameni. Oamenii se destainuie, tainuiesc, destainuiesc si asa mai departe- la fapta.
- Intotdeauna ma gandesc ca trebuie sa fac, ca trebuie sa construiesc, am in permanenta in minte ideea de a o lua de la capat.
- De ce radio? Pentru ca nu aveam unde sa ma duc sa fac televiziune. Radioul inseamna o noua provocare pentru mine, mai ales acum, cand sticla televizorului a devenit prafuita si viciata. Cred ca radioul este o cale potrivita pentru a asculta, a afla si descoperi, in plus, ideea de a face radio este una foarte veche, inca de pe vremea debutului meu in presa. Dupa primele emisiuni la radio, simt ca redevin din nou eu, iar asta e foarte important in aceasta meserie. Pe langa devotament si dedicatie trebuie sa simti ca esti tu insuti, sa-ti regasesti propriile nazuinte si eul cel mai profund, cel care te defineste. Eu cred ca cel mai important aspect al meseriei de jurnalist este sa iti poti face meseria de jurnalist. Se pare insa ca, uneori, si asta se intampla mai ales in Romania, pentru a putea sa-ti exerciti aceasta meserie, trebuie sa devii si proprietar de institutie media. Sunt vremuri grele si, inainte de a fi proprietar, la site, la radio, cred ca sunt angajat la ele.
- Da, as putea spune ca sunt un criminal in serie in aceasta profesie si toate crimele mele au legatura cu romantismul care ma caracterizeaza.Acestea sunt cele doua fatete ale personalitatii mele. Probabil ca, uneori, poezia are nevoie de cineva care sa-i tina spatele pentru a supravietui, motiv pentru care trebuie sa iasa la suprafata partea dura a poetului. Iar alteori, cand exista prea multa duritate, prea multa rautate sau ura, fateta poetica iese la lumina incercand sa dea contur lumii si vietii.
- Cat despre defecte: Unul dintre principalele mele defecte este defectul de a fi cel mai bun. Sunt de cele mai multe ori arogant cu buna stiinta, insa doar pentru a-mi demonstra ca uneori stiu sa-mi stapanesc aroganta. Eu cred ca in momentul in care esti un om bun, granitele arogantei nu depasesc anumite zone si teritorii si eu incerc si cred ca reusesc - de fapt asa sunt construit - sa raman constant un om bun, un om care daruieste si construieste, in ciuda faptului ca nimeni nu e perfect. Iar asta nu e deloc usor cand traiesti intr-o tara trista, plina de umor.
- Am invatat multe despre ceea ce inseamna televiziune, despre ceea ce inseamna oamenii care te privesc in fiecare seara, dar am invatat si ca gloria este atat de efemera. A fost o perioada pe care am trait-o pana la ultima picatura de sange si pe care n-am inteles-o atunci. A fost necesar sa treaca ani de zile ca sa inteleg ce s-a intamplat cu mine de fapt.
- Poate si de aici motivatia lui Marius Tuca, hotarat sa o ia din nou de la zero, ca un veritabil Don Quijote, intr-o profesie care i-a oferit absolut totul: Ma intereseaza sa fac lucruri la care ma pricep si sa le fac cat mai bine, iar daca toate cele pe care le-am facut pana acum nu au dovedit acest fapt, sunt gata sa o iau de la capat si sa dovedesc de acum inainte ceea ce stiu sa fac.
- Am construit un site, am construit un radio si, cand va veni momentul, voi construi o televiziune. Va fi o televiziune asa cum vreau eu, nu cum vor altii, o televiziune dupa chipul si asemanarea mea, o televiziune care sa ma reprezinte. O televiziune in care voi avea libertatea totala. Nu ma intereseaza nici banii, nici faima si nici rating-ul. Asa cum nu m-au interesat nici in urma cu 20 de ani, cand am inceput sa fac televiziune.