Cercul Militar National gazduieste in perioada 25 iunie - 7 iulie 2013, in Sala Foaier, cea de-a sasea expozitie personala a pictoritei-arhitect Maria Sumanaru Pavelescu.
Expozitia ’’CALATORII IN CULOARE’’ reuneste cele mai recente lucrari ale artistei si releva o remarcabila maturizare stilistica, precum si o noua prospetime a cromaticii si a tematicilor panzelor. Artista ne surpride cu expresivitatea vibranta a naturilor statice, dar si cu plastica sensibila a peisajelor in care imortalizeaza emotiile calatoriilor sale prin lume si in imaginar. Din Bucuresti, la Sinaia si apoi la Viena, din Cipru, in Thailanda si pana in salbatica savana, acolo unde timpul isi spulbera vremelnicia printre urmele turmelor de elefanti, panzele pictoritei-arhitect Maria Sumanaru Pavelescu ne sunt calauza intr-un univers artistic unic.
Vernisajul expozitiei a avut loc ieri, 25 iunie 2013, in Sala Foaier a Cercului Militar National, iar prezentarea a fost facuta de doamna Irina Cajal Marin, critic de arta si de pictorul profesor Neculai Iorga.


"Nu intamplator, astazi, a doua zi de la o mare sarbatoare religioasa, sarbatoarea Rusaliilor, a Sanzienelor si Ziua Nationala a Iei, artista noastra, Maria Sumanaru, isi deschide cea de-a VI-a expozitie. Eu am avut norocuul sa-i deschid trei sau patru dintre ele intr-un foarte restrans timp. M-am gandit dupa vizionarea acestei noi expozitii la Metisse, care spunea: "Compozitia este arta de a aranja intr-un mod decorativ diversele elemenete de care dispune pictorul pentru a exprima sentimentele sale", iar Picasso spunea ca: "Pictura nu este facuta ca sa decoreze apartamentul. Pictura este un instrument de razboi pentru atacul de aparare contra inamicului". Inamicul este omul care exploateaza din egoism si interes, de asemenea si tot ce ameninta libertatea imaginatiei. O arhitecta si in acelasi timp o pictorita care dedica o viata bogata in pasiune, un suflet vibrand in cautarea frumusetii, a bunatatii, a miraculoaselor forme si intamplari care constituie fiinta lumii; Maria Sumanaru Pavelescu este un suflet insetat de comunicarea cu semenii si natura visatoare si romantica, inteleapta si viguroasa, delicata si carismatica, de o blandete orgolioasa ce reuseste sa ne convinga ca-si cladeste universul ortiginal pe temeliile trainice ale sinceritatii, ale adevarului propice, nedisimulat, ale unei nesfarsite candori care nu s-a lasat niciodata coplesita de puterile raului. Cred ca expozitia de astazi vrea sa exprime inexplicabilul, de a explica faptul ca pictura ei de o mare sensibilitate si inegalabil rafinament, ascunde spatele visului. Bucuriei calme, melancolice, o neliniste vie, o durere inghetata in umbra unui zambet intelept. Cred ca trebuie sa se gandeasca la a saptea expozitie si sa se intrebe incotro ma indrept acum? Caci pictorita noastra munceste fara menajamente si cred ca opera ei nu se incheie niciodata; in spatele fiecarei usi inchise o alta noua asteapta sa fie deschisa, artista asteptand sa spuna... de maine lasati-ma sa lucrez din nou. In ceasurile tarzii ale unui lung si laborios drum fundamentat pe elanurile fanteziei si soliditatea muncii de zi cu zi, creatia Mariei Sumanaru Pavelescu aduce un accent de verva vitala, de vis feeric, amplificand dimensiunile acestei vocatii, marcand timbrul unicitatii artistei", a spus doamna Irina Cajal la vernisajul pictoritei Maria Sumanaru Pavelescu.


Prof. Neculai Gh. Iorga: "Marcata in tratarea structurilor vizibilului de un fel poematic de a vedea si interpreta natura statica si peisajul, ca stare de suflet, fosta mea eleva, Maria Sumanaru Pavelescu, reuseste sa transmita privitorului adevarate poeme cromatice. Spatiul in care se misca autoarea este cel al artei moderne contemporane. Panzele din aceasta noua expozitie demonstreaza calitatile autoarei de om si de artist. Poeta, visatoarea, omul de cultura, care este fina cunoscatoare a marii varietati de expresii artistice contemporanem inzestrata cu un puternic instinct pentru linie si culoare - cu pregatire principala in arhitectura - realizeaza tablouri inspirate din realitatea inconjuratoare, pe care o converteste, uneori, in metafora, iar alteori preia temele din starile de gratie, cand viseaza cu ochii deschisi. Artista ne surprinde prin abilitatea cu care relationeaza rigorile structurale ale unui sistem constructiv cu efuziunile emotionale, senzoriale nascute in intimitatea laboratorului sau. Autoarea, Maria Sumanaru, nu urmareste in lucrarile sale numai efectul plastic, ci incearca sa creeze o imagine cat mai convingatoare a straturilor profunde ale vietii sufletesti, acolo unde freamata, nevazute, tainele".

Artista Maria Sumanaru Pavelescu ne-a acordat un interviu in exclusivitate.


- Ati calatorit mult in lume, de-a lungul timpului. Ce tari v-au placut?
- Am fost in Irak, Norvegia, Suedia, Danemarca. In Olanda am fost in urma cu doi - trei ani, si mi-a placut mult! Si Portugalia mi-a placut mult, pentru ca este cea mai curata tara. Am colindat mult in Portugalia si vizitat si muzeele de acolo. Lucrarile mele sunt in aceste tari. In SUA am lucrari la Seattle si Los Angeles.
- Dintre lucrarile expuse la Cercul Militar National, care va place in mod deosebit?
- Cel mai mult imi plac "Casa in Cipru" si "Lampa cu petrol".
- Cat timp ati lucrat la aceasta expozitie?
- La aceasta expozitie am lucrat din luna decembrie si pana acum.
- De cand sunteti prietena cu doamna Irina Cajal?
- Cu Irina Cajal sunt prietena de cativa ani. Ne-am cunoscut la Festivalul de la Braila.
- Picasso spunea: "Pictura nu este facuta ca sa decoreze apartamentul. Pictura este un instrument de razboi pentru atacul de aparare contra inamicului". Ce parere aveti despre acest lucru?
- Da, pictura este facuta pentru a imbogati sufletul!
- De-a lungul timpului ati ajutat si multi tineri, in sensul ca i-ai pregatit sa intre la Arte Plastice.
- Da, asa este, am ajutat multi tineri in cariera artistica. Unii dintre ei au intrat la Facultatea de Arhitectura, altii la Arte Plastice.