Maria Sallai a participat recent la targul traditional organizat in curtea MTR cu prilejul Floriilor.
La standul acesteia, bucurestenii, dar si turistii straini au putut achizitiona bluze traditionale, tesaturi si broderii lucrate manual.
"Am adus la targul de la MTR lucruri facute de mana: tesaturi, broderii, bluze traditionale - intre 150 - 200 RON, tesaturi din bumbac, canepa, fete de masa, tesute manual prin razboi, fuste plisate manual - la 200 RON, haine din catifea - la 300 RON, haine din lana - la 150 si 200 RON, fusta veche de 200 de ani, vestute lucrate manual din catifea si din postav - la 150 RON, camasute - la 150 RON, dar si rochii din matase si din bumbac", ne-a spus Maria Salai, venita tocmai din comuna Sic, Cluj.
Maria Salai, unul dintre artizanii talentati ai Romaniei, a venit la MTR si cu costume populare din judetul Cluj.
"De asemenea, am mai adus: ii din bumbac - 80 RON, ii din in - 80 RON, ii din canepa - 200 RON (apretate si plisate cu fierul de calcat), fusta de bumbac plisat manual cu sortulet, in diferite culori si diferite modele - 200 RON, fusta de lana 100% - 200 RON, baticuri cusute din bumbac cu doua parti - 160 RON, rochite pentru copii - 50 - 100 RON (in functie de marimi), fusta de casmir - 100 RON (rosie, verde, bordeaux, negru cu flori), fete de masa - 150 RON (pe rosu, albastru, bordeaux), vesta de postav - 50 RON, fete de masa tesute manual - 50 RON", a mai spus Maria Sallai. Aceasta are doi fii: Ioan Csobo Sallai, de 25 de ani, care e asistent la recuperare, si Marton Sallai - 28 de ani, care a terminat Medicina si lucreaza de trei ani in Germania, la un spital de recuperare si care are doua fiice gemene.
Maria Sallai a mostenit talentul de a lucra manual de la mama sa, Klara Tasnadi, de 72 de ani, care, la varsta aceasta, mai face camasi, rochite si ildicuri.
Localitatea Sic din care provine Maria Sallai este situata in partea de nord-est a judetului Cluj, la distanta de 60 km de Cluj-Napoca si 15 km de Gherla.
Comuna se extinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic, atestat documentar din anul 1291, cand era considerat oras liber regesc.
Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (93,78%), cu o minoritate de romani (3,58%). Pentru 2,16% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta.
Sic, mai demult Sag (in maghiara Szekakna, Szek, in traducere "Scaun de judecata", in germana Sechen, Secken, Sickau, Marktstuhl, este o localitate in judetul Cluj, Transilvania, Romania, unde traditiile si obiceiurile populare sunt pastrate si in zilele noastre. Iubitori ai artei populare autentice, locuitorii comunei Sic au chiar si o frumoasa costumatie traditionala albastru-alb.