Maria Salai a participat in acest week-end la targul Piata Taraneasca organizat in curtea Muzeului Taranului Roman cu prilejul Craciunului.
"Am adus la targul de la MTR lucruri facute de mana: tesaturi, broderii, bluze traditionale - intre 150 - 200 RON, tesaturi din bumbac, canepa, fete de masa, tesute manual prin razboi, fuste plisate manual - la 200 RON, haine din catifea - la 300 RON, haine din lana - la 150 si 200 RON, fusta veche de 200 de ani, vestute lucrate manual din catifea si din postav - la 150 RON, camasute - la 150 RON, dar si rochii din matase si din bumbac", ne-a spus Maria Salai, venita tocmai din comuna Sic, Cluj.
Urmatorul targ Piata Taraneasca organizat in curtea Muzeului Taranului Roman, unde o veti intalni pe Maria Salai cu un stand, va fi de Martisor, in luna martie 2014.
Maria Salai, unul dintre artizanii talentati ai Romaniei, a venit la MTR si cu costume populare din Cluj.
Localitatea Sic din care provine Maria Salai este situata in partea de nord-est a judetului Cluj, la distanta de 60 km de Cluj-Napoca si 15 km de Gherla.
Comuna se extinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic, atestat documentar din anul 1291, cand era considerat oras liber regesc.
Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (93,78%), cu o minoritate de romani (3,58%). Pentru 2,16% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta.
Sic, mai demult Sag (in maghiara Szekakna, Szek, in traducere "Scaun de judecata", in germana Sechen, Secken, Sickau, Marktstuhl, este o localitate in judetul Cluj, Transilvania, Romania, unde traditiile si obiceiurile populare sunt pastrate si in zilele noastre. Iubitori ai artei populare autentice, locuitorii comunei Sic au chiar si o frumoasa costumatie traditionala albastru-alb.