huff.ro informeaza: Sfanta Parascheva: Traditii si obiceiuri. Ce sa nu faci pe 14 octombrie
Sfanta Parascheva este celebrata anual de crestinii ortodocsi in data de 14 octombrie 2016. Sarbatoarea este marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox. Cunoscuta popular si ca Sfanta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a nascut in apropiere de Constantinopol, din parinti bogati si credinciosi. La varsta de 10 ani, se decide sa urmeze calea celor sfinte, dupa ce a auzit in biserica vorbele:
- Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34).
Se duce la Constantinopol, unde este invatata de calugari sa se bucure de viata duhovniceasca. Va merge la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi 5 ani. Pleaca apoi catre Tara Sfanta, iar dupa ce vede Ierusalimul, se asaza la o manastire de calugarite din pustiul Iordanului. La 25 de ani, un inger ii spune in vis sa se intoarca la locurile parintetti. Revine in Epivat, fara a spune cuiva cine este si de unde vine. Dupa doi ani, trece la cele vesnice. Ziua Sfintei Parascheva este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii. In gospodariile de la tara, se aprind focuri, oamenii dorind astfel sa indeparteze spiritele rele. Ciobanii considera ca iarna care urmeaza va fi una grea daca oile dorm ingramadite si blanda daca acestea stau rasfirate. Se mai spune si ca daca de Sfanta Parascheva nu este o zi ploioasa, iarna va veni mai repede. In aceasta zi se fac praznice pentru morti si se impart ofrande. Mai exista traditia ca gospodarii sa iti cumpere cojoace si sa faca pregatirile pentru iarna. Se mai spune ca asa cum este vremea de Sf.Parascheva, asa va fi pana la Sfantul Dumitru. Totodata, o alta superstitie mai spune ca asa cum va fi vremea in ziua Cuvioasei, asa va fi si in celelalte sarbatori din acest an.
Ce sa (nu) faci de Sfanta Parascheva
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.
5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.
6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Mii de pelerini se strang la Iasi, an de an, pentru cinstirea Cuvioasei Parascheva.

Pelerinajul de la Iasi, de Sfanta Parascheva

Anual, 60.000 de credinciosi din tara si din strainatate vin la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru a a asista la traditionalul Pelerinaj de Sf.Parascheva de la Iasi. Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca echipajele actioneaza in zona bisericilor si a locurilor unde se desfasoara manifestari cultural-artistice, dar si in trenuri si gari. Totodata, numarul politistilor rutieri este suplimentat in apropierea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Palatului Culturii, garii si autogarii. La pelerinajul de Sfanta Parascheva din anul 2016, moastelor Cuvioasei i se alatura moastele Sfantului Neofit Zavoratul, care vor ramane pana duminica la Iasi.

Sursa:huff.ro