a1.ro : Observator special: Actori de mare clasa. Maia Morgenstern, "Luceafarul diminetii"

A fost si este considerat cel mai greu rol feminin de la Hollywood! Tocmai de aceea, alegerea actritei care sa o interpreteze pe Fecioara Maria se face cu cea mai mare atentie. Niciun regizor, oricat de indraznet, nu ar risca sa ofuscheze toata suflarea crestina. Nici macar Mel Gibson, marele actor convertit in regizor, atunci cand si-a inceput cautarile pentru distributia filmului "Patimile lui Hristos". In momentul in care a vazut-o pe Maia Morgenstern a stiut ca ea este aleasa
Un regizor de colectie. O actrita romaneasca. Rolul suprem. Maia Morgenstern a stralucit in cel mai dificil rol pe care i-l putea oferi Hollywood-ul. Fecioara Maria, prin ochii lui Mel Gibson, in pelicula: "Patimile lui Iisus." Faimosul actor si regizor a simtit ca actritei romance ii este scris sa joace acest rol. S-a convins atunci cand a aflat ce semnifica numele ei. In traducere, Morgenstern inseamna - in germana - "Luceafarul Diminetii". De altfel, un alt nume dat Fecioarei Maria. Aceasta este povestea celui mai important rol din lume jucat de vreun actor roman. Apogeul unei cariere pline, in care Maia si-a sacrificat cele mai fericite clipe. Pe platourile de filmare nu e chiar usor, mai ales daca se afla la mii de kilometri distanta.
Maia este mandra ca face parte dintr-o generatie care a scos filmul romanesc in reflectoarele lumii intregi.
Cinematografia romaneasca, in ultimii ani, s-a impus. S-a impus ca un glas puternic, bine meritat, bine definit, unic, original, extrem de serios si de curajos. Filmul romanesc traieste vremuri incredibile. Productiile noastre devin internationale, iar cele internationale, devin ale noastre.
In ceea ce-i priveste propria cariera, Maia a recunoscut ca rolul Fecioarei Maria intr-un film considerat unul dintre cele mai sangeroase si controversate din istorie, i-au inchis niste usi pe la Hollywood. Pe de alta parte, dupa un asemenea rol, nici actrita nu a mai putut accepta orice oferta. Doar a jucat si a stralucit in cel mai greu rol feminin din lume.