Magda Marincovici (Jurnalul National): 7 organe transplantate unei fetite
Micutei paciente din Germania, operata la Paris, i-au fost inlocuite: stomacul, duoden-pancreasul, intestinul subtire, colonul, ambii rinichi si ficatul
Chirurgii de la Spitalul Necker din Paris au transplantat unui copil in varsta de 5 ani din Germania 7 organe, printre care rinichii si ficatul. Complicata interventie chirurgicala de transplant multi-organe a avut loc in urma cu 3 ani si fetita se simte bine. Saptamana trecuta, micuta pacienta a efectuat un control medical de rutina. Potrivit profesorului Olivier Bastien, director de prelevari si transplant la Agentia de Biomedicina din Franta, cazul acestei micute paciente este unul extrem de rar. "In 2008, in Franta, a fost efectuat un transplant de 8 organe", a precizat prof. Bastien pentru France Info.
Micuta pacienta din Germania suferea de o patologie rara numita maladia Hirschsprung, provocata de o mutatie genetica. Aceasta boala se manifesta printr-o anomalie de functionare la nivelul partii terminale a intestinului. Din cauza absentei unor structuri nervoase, intestinul sufera o paralizie care impiedica tranzitul normal. De mai multi ani, fetita era hranita artificial. Totusi, acest mod de hranire provoca o serie de tulburari altor organe, in special rinichilor si ficatului. Mai precis, rinicii functionau anormal, iar ficatul devenise fibros, subliniaza prof. Bastien. Din aceste motive medicii au decis sa procedeze la un transplant multiplu pentru inlocuirea organelor afectate. Astfel, fetita a primit 4 organe - stomac, duoden-pancreas, intestinul subtire, colon - ce formeaza aparatul digestiv, plus cei 2 rinichi si ficatul. Prima dificultate a acestei delicate operatii o reprezinta descoperirea donatorului. Daca gasirea donatorului compatibil la adult este o misiune complicata, ea devine extrem de complicata in cazul descoperirii unui donator pentru un copil. "Donarea la copil presupune a gasi organe adaptate greutatii si taliei lui" si ca "toate organele sa provina de la acelasi donator", precizeaza prof. Olivier Bastien pentru France Info. Donatorul a fost gasit si pacienta a fost transportata la Paris, la Spitalul Necker, pentru a beneficia de organele prelevate.
Operatia a durat 12 ore si a impus o mobilizare si pregatiri speciale. Echipa medicala a fost coordonata de profesorii Sabine Irtan, Yves Aigrain si Christophe Chardot. Medicii au scos in bloc organele afectate care au fost inlocuite cu un grefon in bloc. "Senzatia a fost una ciudata, deoarece abdomenul a fost golit complet. Este o situatie care nu este intalnita prea des in chirurgie, marturiseste prof. Christophe Chardot, pentru Allodocteurs. Azi, operatia este declarata un succes. Pacientei ii merge bine. Are 8 ani si jumatate, s-a intors la scoala, are prieteni, mananca si nu mai are nici un cateter, precizeaza prof. Chardot. Cu noile organe, fetita a scapat de maladia Hirschsprung. Chiar daca ea se hraneste normal, totusi pacienta trebuie sa mai primeasca noaptea un supliment de hrana prin gastrostoma, orificiu care face comunicarea intre stomac si exteriorul. In urmatorii ani, noile organele se vor dezvolta odata cu dezvoltarea generala a corpului, dar va fi necesara o monitorizare atenta pentru a se asigura ca organele transplantate nu vor fi respinse si nu vor aparea complicatii. "Stiu ca am primit un cadou de la o alta fetita: burta mea. Ne intelegem bine si adesea vorbesc cu aceasta fetita in burta mea", a povestit in Le Figaro micuta pacienta.