amosnews.ro: 4 martie 2014 (Autor: Octavian STIREANU)
Printr-o insemnare pe Facebook din 5 februarie, liderul PSD, Victor Ponta, a tinut sa rememoreze, ziua infiintarii USL din urma cu 4 ani, cand s-au pus bazele CELUI MAI FRUMOS SI BUN PROIECT POLITIC DE DUPA '89.
Dar, pana la urma, scria premierul, rautatea si prostia si-au dat mana, iar raul a castigat, din moment ce el si Antonescu nu au stiut sa reziste si sa tina in viata USL.
- Slabiciunile si suspiciunile noastre au fost speculate perfect de adversari, considera Ponta, neprecizand care anume vor fi fost acestia.
Ne-ar da lacrimile la o astfel de rememorare, daca n-am fi fost contemporani cu evenimentele. Voi reveni, vreodata, la analiza cauzelor reale ale ruperii USL. Pana atunci, insa, insemnarea lui Ponta, citata mai sus, invita la o alta rememorare care merita facuta, si anume a momentului de fix acum 4 ani pe vremea asta, cand Antonescu facea primul pas pe drumul iesirii sale din politica, demisionand de la conducerea Senatului.
Pe 4 martie 2014 a avut loc sedinta Parlamentului in care s-a dat votul de investitura unui guvern carpit, dupa ce liberalii decisesera, pe 25 februarie, sa se retraga din USL. Rastimpul scurs de la acel moment, aparent scurt, fusese, totusi, suficient pentru ca asupra lui Antonescu sa se faca presiuni enorme, cu mijloace adesea jignitoare, ca sa renunte la presedintia Senatului.
Aluziile si presiunile de a demisiona de la sefia Senatului s-au produs chiar pe parcursul sedintei. La un moment dat, insa, Crin Antonescu a anuntat ca are o propunere pentru premierul Victor Ponta:
- Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastra vedeti in prezenta mea in fruntea Senatului semnul ca USL mai exista. Va spun eu - USL nu mai exista! Aveti curaj, ca sa ne convingem amandoi, sa demisionam amandoi din functiile pe care le-am obtinut datorita USL? Suntem aici, in plenul Parlamentului, e toata lumea, aveti consilierii, presa. Eu demisionez frumos din presedintia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastra, din functia de premier, pe care v-a dat-o tot USL!, a anuntat Antonescu in plenul reunit, spre stupefactia salii.
Dupa care, fostul lider liberal a continuat:
- Stiu raspunsul. Nu facem asta, nu aveti acest curaj. Dintr-un simplu motiv - nu din cauza ca trebuie sa treceti pe la Cotroceni pentru o noua reinvestire ca premier, ca ati mai trecut, nu-i vorba, ci pentru ca, imi pare rau sa spun, dar e adevarat: Eu, daca nu mai sunt presedintele Senatului, sunt acelasi, ba am chiar mainile mai libere. Dumneavoastra, daca nu mai sunteti prim-ministru, nu mai sunteti nimic.
A fost, probabil, unul dintre cele mai luminoase discursuri din Parlamentul Romaniei din toate timpurile. Incheiat, cum era de asteptat, cu unul dintre rarele gesturi care se pot intalni in politica romaneasca:
- Dragi colegi, eu demisionez din functia de presedinte al Senatului, a anuntat Crin Antonescu in plen. Dupa care acesta a parasit prezidiul si a ocupat un loc in sala de plen.
Potrivit sistemului sau de valori, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a comentat scurt gestul liderului PNL, spunand cu satisfactie nedisimulata:
- S-a sinucis !.
Dar, acum doua zile, Ponta revenise la obisnuitul sau iezuitism ironic, afirmand:
- Imi este dor de Crin.