Liliana Petrus s-a nascut in 8 martie 1965, in localitatea Carastau, judetul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii Bucuresti - 1991. A publicat poezie si proza in Suplimentul literar-artistic al Scanteii Tineretului, Romania Literara, Luceafarul, Vatra, Ramuri, etc.
In ultimii 20 de ani a scris reportaje pentru Zig-Zag, Transilvania Jurnal, Ora si, de asemenea, a realizat reportaje pentru Radio Europa Libera. In prezent este redactor-sef al revistei Flacara.
La Editura Flacara, Liliana Petrus a publicat un volum exceptional de reportaje, intitulat "Supravietuirea prin reportaj", care au fost publicate de-a lungul timpului in revista Flacara.
"Are acea insusire rara care il transforma pe un om obisnuit intr-un jurnalist: o curiozitate nedomolita fata de tot ceea ce o inconjoara. Poseda minunata calitate ce il separa pe un oarecare de un ziarist de marca: dorinta si priceperea de a comunica si celorlalti ceea ce descopera, ca un martor de incredere. Si, mai presus de toate, e inzestrata cu darul de a vibra la frumusetile lumii noastre, sau de a se indigna ori de cate ori investigatiile sale dezvaluie fapte oribile. Dar intotdeauna este intransigenta cu delicatete. Nu-I fixeaza nimeni subiectele si nimeni nu-iI dicteaza cum sa le trateze. Ea stie mai bine care sunt lucrurile importante sau care sunt cele derizorii, insignifiante, si cum trebuie sa le abordeze. Si nu falsifica niciodata realitatea. Lili. Liliana. Liliana Petrus. O mana de om care este un mare reporter al Romaniei de azi" - George Arion.
"Liliana Petrus este o poeta care face gazetarie, cum au fost atatia la noi, de la Eminescu la Tudor Arghezi si de la Geo Bogza la George Arion. Reportajele ei, fermecatoare, au si lirism, si umor (uneori macabru) si dramatism. Insumate, ele constituie o epopee "eroi-comica" a vietii noastre de azi. Citind cartea ai impresia ca tii la ochi si rotesti incet un caleidoscop cu povesti adevarate; povestea unui strigoi, care produce agitatie intr-un sat, povestea cautatorilor de chihlimbar, povestea unor nebuni dintr-un ospiciu, povestea unei puscariase, etc. Toate - Subiecte senzationale. Dar Liliana Petrus stie sa vada - si ne face si pe noi sa vedem - dincolo de caracterul spectaculos al faptelor, ceea ce este induiosator-omenesc, ceea ce emotioneaza. Reportajele ei sunt mai valoroase, din punct de vedere literar, decat multe dintre cartile de proza premiate in ultimii ani" - Alex. Stefanescu.
"Ursii iau cina la bloc", "Preludiu la sfarsitul lumii", "Cu mumia la tomograf", "Aventurile strigoiului Minel", "Supravietuirea prin chihlimbar", "Copilul-caine vrea sa devina om", "Iadul din Tara Sfanta", "Ice Hotel", "Satul lui Becali" sunt doar cateva dintre reportajele exceptionale publicate de Liliana Petrus in cartea sa.