argesplus.ro : Mihai Matei, artistul care a realizat aproape 100.000 de caricaturi

Fie ca ,,victimele’’ sale sunt politicieni locali sau mai-mari de pe la Bucuresti, vedete de carton sau chiar ziaristi, pe Mihai Matei il cunoasteti destul de bine prin caricaturile pe care le realizeaza, de trei ani, pentru portalul www.argesplus.ro (pana in februarie, Argeseanul.com). Bucuresteanul a desenat de cand se stie, pasiunea sa pentru grafica transformandu-se, usor, usor, in colaborari cu publicatii cunoscute la nivel local si central. Astfel, acesta a realizat benzile desenate pentru una dintre cele mai cunoscute reviste ale copilariei noastre, Cutezatorii. Dupa evenimentele din 1989, Mihai Matei a realizat o parte din grafica si trucajele Academiei Catavencu, dar si pentru controversata revista de fapt divers Infractoarea. De cativa ani, Mihai Matei este colaborator permanent la mai multe publicatii online, acesta avand si un site propriu de caricaturi si trucaje, www.ironic.ro. Cum zilele acestea colegul nostru Mihai Matei implineste o frumoasa varsta, l-am rugat sa ne acorde un mic interviu.
- Prima intrebare, domnule Matei... Cand ati descoperit aceasta pasiune pentru caricatura si, mai ales, pentru caricaturizarea societatii in care traim?
- Primul meu desen a aparut in revista Urzica, cand aveam 14 ani. Am avut de mic inclinatia bizara de a vedea doar partea amuzanta a lucrurilor. Pe-atunci, aveam naivitatea sa cred ca desenele mele pot schimba lumea. Mai tarziu, mi-am dat seama ca ma schimba doar pe mine. Am publicat in Luminita, Cutezatorii, Scanteia, Scanteia Tineretului, Contemporanul, Magazin, Femeia, Tribuna Romaniei, Informatia, Flacara, Flacara Rebus, Munca, Steagul Rosu si chiar in reviste de umor din tarile "prietene" Eulenspiegel, Rohac, Dikobraz,si altele.
- Inainte de 1989 ati avut vreodata probleme pentru ca ati caricaturizat, poate, pe cine nu trebuia?
- In mod clar, in acea perioada n-am suparat pe nimeni cu caricaturile mele, pentru ca n-aveam cum. Desenele mai indraznete se intorceau de la biroul de partid cu un NU mare scris pe ele si n-aveau cum sa fie publicate in vecii vecilor. Am patit-o de foarte multe ori. Am reusit sa mai strecor cate-o aluzie foarte fina, dar cand ceva era atat de fin incat scapa cenzurii, scapa si publicului, asa ca m-am lasat pagubas. Dupa "Revolutie" am publicat in Baricada, Zig Zag Magazin, Infractorul, Expres, Expres Magazin, Infractoarea, Romania Mare si multe, multe alte ziare si reviste. Am adunat peste 80.000 de caricaturi publicate
- V-a sunat/abordat vreodata un politician si sa va felicite pentru caricaturi in care a aparut?
- Nu, nu m-a sunat niciun politician sa ma felicite, dar detin informatii ca desenele mele i-au suparat rau pe cei lipsiti de simtul umorului.
- Cine da mai bine in caricatura: Iliescu sau Basescu?
- Categoric, Basescu e mai nostim, dar nici cu Iliescu nu mi-e rusine, chiar daca a ajuns la apusul carierei.
- Mai pastrati vreo copie a primei caricaturi publicate intr-o revista?
- Primul desen publicat nu-l mai am. Am inceput sa le decupez si sa le lipesc in niste caiete abia de prin 1978. Prin 1993 aveam deja peste 50 de caiete a cam 700-1000 caricaturi si am abandonat. De-atunci, nu le mai tin strict evidenta, dar pot sa va spun ca am mers cu o cadenta de minim 7 pe zi publicate prin diverse ziare, reviste si, mai nou, aparitii in mediul virtual.
- Multi considera ca prea multa vulgaritate degradeaza umorul de calitate... Cum reusiti dumneavoastra sa echilibrati situatia?
- Nu-mi place vulgaritatea, dar o caricatura "picanta" e altceva si nu-mi pot refuza acest gen de umor mai ales ca e gustat de public.
- Ati cochetat cu presa in trei perioade, sa le spunem, distincte: cea de dinainte de 1989, perioada ,,romantica’’, 1990-2000 si dupa.... Cum descrieti presa actuala si, pentru ca tot sunteti specialist, vreau sa comentati un pic despre revistele sau paginile de umor!
- Dintotdeauna umorul a fost "Cenusareasa" presei. Pe vremea lui Ceausescu i se acorda un spatiu minim si ce constat cu stupoare e ca acum e chiar mai rau. Patronilor de gazeta le e teama. Simt instinctiv forta satirei si ca sa nu supere, Doamne fereste!, vreun client, prefera sa evite abordarile prea acide. Pacat, cititorii au alta parere...
- Cu cat ati vandut cea mai scumpa caricatura? Sau, daca nu e cazul, care a fost politicianul sau omul de afaceri cu care ati colaborat cel mai bine in acest sens?
- Probabil ca e scris sa nu ma imbogatesc din caricatura, cea mai bine vanduta "opera"de-a mea nu mi-a adus mai mult de echivalentul unui pachet de tigari timbrat. Cam putin, dar aici e vorba mai mult de pasiune, nu neaparat de cati bani castig.
- Reusiti sa faceti un trucaj reusit despre aproape orice eveniment cotidian... Cat timp va ia sa desenati o caricatura?
- La ceea ce fac cel mai mult conteaza ideea. Odata venita, realizarea nu-mi ia mai mult de o jumatate de ora.