Q Magazine: Noua sala de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian, inaugurata pe 24 ianuarie 2015
Dupa mai multe decenii in care Teatrul Ion Dacian si-a desfasurat activitatea in locatii-gazda sau in sedii de conjunctura, acesta va functiona in curand intr-un spatiu nou construit care ii este destinat, cladirea urmand a fi inaugurata in data de 24 ianuarie 2015 cu premiera nationala a celui mai de succes musical din toate timpurile, Fantoma de la Opera, de Andrew Lloyd Webber, in regia lui Stephen Barlow.
Cu un sediu demolat in anul 1986 de catre regimul Ceausescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Opereta a functionat fara intrerupere pana in anul 2005 in cladirea Teatrului National Bucuresti I. L.Caragiale. Din cauza incendiului care a afectat grav cladirea Nationalului bucurestean, spectacolele s-au desfasurat apoi in sala M.A.I. timp de doi ani, iar ulterior au revenit in actuala Sala Studio (fosta Sala Mica) a Teatrului National Bucuresti I. L. Caragiale, unde au avut loc pana in anul 2011, cand cladirea celui din urma a devenit obiectul reparatiilor capitale. Ramas fara sala de spectacole, Teatrul de Opereta a desfasurat, pana de curand, un amplu turneu national.
Noua cladire a Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian este amplasata in Bulevardul Octavian Goga nr. 1, la intersectia a trei mari bulevarde si in imediata apropiere a Bibliotecii Nationale a Romaniei. Lucrarile la noul sediu au inceput in anul 2012, cladirea (cu o suprafata totala de 6.381,50 mp distribuita pe trei nivele) fiind proiectata sa corespunda tuturor necesitatilor logistice si tehnice moderne necesare bunei desfasurari a activitatii sale, dar si dezvoltarii repertoriului.
Sala de spectacole are o capacitate de 550 de locuri, a caror amplasare ofera o vizibilitate foarte buna asupra scenei, si beneficiaza de o acustica adecvata, ceea ce ofera spectatorilor posibilitatea de a urmari in conditii optime evenimentele artistice desfasurate pe scena. Scena are o suprafata de 14 metri latime, 20 de metri adancime si este dotata cu toate echipamentele tehnice moderne destinate realizarii unor productii muzicale de o complexitate foarte ridicata.
Foaierul primitor care poate servi si ca spatiu de spectacol, libraria-magazin, cafeneaua, dar si studioul destinat celor mai mici spectatori completeaza seria spatiilor oferite publicului si fac din Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian o locatie moderna, in deplin acord cu cerintele secolului al XXI-lea.
- Este primul teatru cu specific muzical construit in Romania dupa anul 1989 si totodata este pentru prima data cand Opereta are un sediu construit special pentru a raspunde nevoilor pe care le presupune acest tip de spectacol atat de complex. Este o cladire noua, situata in centrul Capitalei, construita pe structura metalica, cu elemente arhitecturale moderne, un important spatiu cultural care lipsea din peisajul nostru artistic si care va gazdui productii importante de opereta, musical si teatru-dans, a declarat Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti.