HotNews.ro : 25 de ani de la alegerile prezidentiale din 1990: Ion Iliescu crede ca protestele din Piata Universitatii nu au ajutat opozitia de atunci
In urma cu 25 de ani, Ion Iliescu castiga primele alegeri prezidentiale dupa Revolutia din 1989. In 20 mai 1990, 86% dintre romani s-au prezentat la vot iar Ion Iliescu a castigat cu 85%, urmat de Radu Campeanu, cu 11%, si Ion Ratiu (4%).
Fostul presedinte Iliescu, invitat duminica seara la TVR 1, intr-o emisiune moderata de Mihai Radulescu, crede ca protestele din Piata Universitatii nu au ajutat deloc opozitia.
Aceeasi opinie o are si presedintele de atunci al Televiziunii Romane, Razvan Theodorescu:
- Intr-o oarecare masura, domnul Ion Iliescu si FSN-ul au castigat ajutati de Piata Universitatii Lumea rurala, lumea micilor orase nu intelegea ce se intampla. Orisicat s-ar fi explicat, era un loc de vacarm.
Campania de atunci a adus primele incidente electorale din Romania postcomunista, incidente care au fost urmate in violentele din 13 -15 iunie 1990 din Piata Universitatii.
Ion Iliescu nu se considera vinovat cu nimic. Intrebat de un utilizator de pe Facebook daca are ceva sa isi reproseze dupa Mineriade, Iliescu a raspuns:
- Mi se atribuie mie orientarea Mineriadelor, ceea ce a fost un fals si este in continuare un fals. Eu chiar m-am straduit sa evitam asa ceva si, intr-un fel, Piata Universitatii a contribuit la intretinerea unui asemenea climat. Si atunci s-a nascut reactia fata de acest nucleu de agitatie foarte agresiva. Pana la venirea minerilor, s-a ocupat un nod de circulatie, asta era o incalcare a legii ceea ce a provocat reactii de nemultumire, de neintelegere din partea cetatenilor.