RTV.NET: WASSILY KANDINSKY, celebrat de Google. 143 de ani de la nasterea lui Wassily Kandinsky
Wassily Kandinsky s-a nascut intr-o familie de burghezi bogati si moderni din Moscova. In 1871, familia Kandinski paraseste Moscova si se muta la Odessa. De la varsta de 8 ani, Vasili incepe sa ia lectii de pian si violoncel. Frecventeaza cursurile liceului clasic si studiaza desenul. In 1882, la varsta de 26 ani se insoara cu verisoara lui, Anna Semiakina. In anul 1885, se intoarce la Moscova pentru a urma cursurile facultatii de drept si apoi lucreaza ca profesor la facultate. In 1896 ia o decizie irevocabila: va deveni pictor. Pleaca la Munchen, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Arta din Europa acelor vremuri.
Dupa ce soseste in Germania, in decembrie 1896, Wassily Kandinsky incepe sa studieze intre 1897-1899 la o scoala celebra condusa de pictorul Anton Azbe (1855-1905). In 1900, este primit in Academia de Arte Frumoase. Dezamagit, paraseste scoala renuntand definitiv la educatia academica. In primavara anului 1901, infiinteaza grupul "Phalanx". Aceasta societate, nascuta in spiritul opozitiei fata de academismul omipotent si omiprezent in arta, organizeaza in cursul celor 4 ani de existenta un numar de 12 expozitii care luau apararea curentelor cele mai novatoare. "Phalanx" isi deschide propria scoala unde Kandinski devine profesor de desen si pictura. In 1902 se indragosteste de una dintre elevele sale, Gabriele Munter (1877-1962).
Dupa izbucnirea primului razboi mondial Wassily Kandinsky este constrans sa paraseasca Munchenul, fiind cetatean rus, deci persona non grata. Kandinski se intoarce la Moscova, unde o cunoaste pe Nina Nikolaievna Andreevska cu care se va casatori in anul 1917. In septembrie, se va naste primul lui fiu, Vsievolod. Din pacate, copilul va muri la doar trei ani. In 1920, devine profesor la universitatea din Moscova, iar un an mai tarziu infiinteaza Academia de Stiinta si Arta. Conceptiile lui Kandinski vor fi in scurta vreme din ce in ce mai mult criticate. In decembrie 1921, pleaca cu sotia la Berlin. Nu se va mai intoarce niciodata in Rusia.
In 1922, la Weimar este numit profesor la Bauhaus. Dupa ce nazistii inchid facultatea Bauhaus, in 1933 pleaca la Paris. La sfatul lui Marcel Duchamp se stabileste impreuna cu sotia la periferia de vest a orasului, la Neuilly-sur-Seine. Duce aici o viata linistita, departe de lume.
In martie 1944, este diagnosticat cu arteroscleroza, dar va continua sa lucreze pana in iulie. Moare la Neuilly-sur-Seine, pe 13 decembrie 1944 ca urmare a unei hemoragii cerebrale.