Actrita si regizoarea Delia Antal este mare amatoare de filme. Astfel, ea merge aproape zilnic la cinema sau la teatru, fie ca este la Londra, la New York - pe Broadway sau in Romania. Duminica seara, Delia Antal a decis sa mearga din nou la film. Aflata la Londra, actrita a ales sa vada o productie care a obtinut premiul Palme d‘Or, anul trecut, la Festivalul de la Cannes, dar care a fost desemnat si cu distinctia "Cel mai bun film strain" la Globurile de Aur, "Amour", deoarece nu a reusit sa il vada la Cannes fiind ocupa cu filmarile documentarului "WE CANnes". Filmul a fost apreciat de criticii de film si a intrat pe lista propunerilor pentru Oscar la categoria cel mai bun film strain. In regia lui Michael Haneke, considerat unul dintre cei mai mari regizori europeni, "Amour" este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte si sotul ei, care incearca sa faca fata bolii acesteia. Delia Antal nu este insa de aceeasi parere, considerand filmul "Amour" deprimant si foarte trist, sobru si crud, fara pic de speranta. "Desi anul trecut am fost la Festivalul de la Cannes, abia duminica seara am vazut filmul "Amour", in regia lui Michael Haneke. Nu are pic de dragoste in el sau speranta, nu arata iubirea de familie, este filmat intr-un apartament, n-am fost prea incantata de aceasta productie... Nu induce lumea spre a fi mai buna! Povestea filmului este similara cu cea a tatalui meu, in ultimele zile ale vietii sale. Din pacate, personajul filmului are parte de chin si propriul sot ii ia viata. Nu inteleg ce fel de iubire este aceasta! Poate ca suntem noi, romanii, mai cu Dumnezeu!", povesteste Delia.
"Am vazut filmul cu un amic irlandez. El a zis ca intelege de ce sotul si-a sufocat cu perna sotia, ca sa nu mai sufere si sa nu o mai vada lumea, inclusiv fiica ei, deteriorandu-se. A omorat-o sa ii pastreze integritatea, fiind astfel de parere ca i-a facut un bine. Suna ciudat, nu? Pentru vestici are sens! Destul de socant pentru mine", spune Delia, foarte revoltata.
"Putem sa ne dam seama astfel ce inseamna un festival de film. Eu stiu ca prin film, nu spunem doar povesti, le spunem intr-un fel sa facem lumea mai buna, sa educam, sa inspiram, sa ne iubim si sa avem grija unii de altii, sa dam speranta omenirii. Dar exista si o parte buna aici! Daca acest film a castigat Palm D‘Or-ul si Globul de Aur, ii rog pe toti studentii de la Regie si film sa vada acest film, sa prinda incredere in ei si sa faca filme pentru ca orice fel de film poate castiga un festival, cred ca este vorba de noroc. Pana la urma, cea mai corecta atitudine a fost a regretatului Sergiu Nicolaescu. A facut filme de calitate, pentru oameni, nu pentru premii!", mai spune actrita si regizoarea filmului sau de debut, "D’ORA".