Actrita si regizoarea este indignata de documentarul despre imigrantii romani difuzat de postul britanic Channel 4!
Actrita si regizoarea Delia Antal este stabilita de zece ani la Londra dar nu a uitat nicio clipa ca este romanca. Telespectatoare fidela a postului Channel 4, dupa ce a urmarit primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" (Vin romanii), transmis de aceasta televiziune, Delia Antal a luat foc! Ea a decis astfel sa le transmita o scrisoare deschisa celor de la Channel 4, in care isi exprima indignarea fata de nedreptatea care considera ca s-a facut la adresa romanilor, pe care postat-o pe pagina sa oficiala de Facebook.

Dragi protestanti,

Am trimis o scrisoare la Channel 4, rugandu-i sa ni se faca dreptate si sa ecranizeze trilogia de documentare "Wild Carpathia", adevarata Romanie. In primul rand vreau sa se stie ca eu doresc ca noi, the UK si UE dorim sa ajutam sa integram romii. Toate natiile de pe aceasta planeta sunt acceptate, doar ei NU. Este inuman! Si ei sunt tot oameni! Cunosc situatia si capabilitatea lor, ca si voi de altfel, si sper ca odata cu acest protest o sa ajutam si initierea integrarii lor in societate”, spune actrita.

Reproducem aici scrisoarea Deliei Antal catre Channel 4:

"Va scriu pentru a-mi exprima admiratia fata de programele voastre de foarte buna calitate. Din pacate, am simtit o mare dezamagire si tristete cand am urmarit documentarul "Vin romanii". Sa le fie rusine celor care au venit cu aceasta idee si i-au folosit pe oamenii saraci in felul acesta lipsit de scrupule. Titlul este gresit si documentarul nu reprezinta Romania, ci pe cei mai saraci dintre romi. Se pare ca ei au fost platiti pentru a accepta sa fie filmati si sa spuna anumite lucruri. Romanii sunt oameni mandri, educati si muncesc din greu in Marea Britanie si pretutindeni. Oricat de mandra as fi ca sunt romanca, iubesc Anglia. Aici e casa mea si a fost casa mea aproape o treime din viata si sper ca se va face dreptate pentru toti romanii.
Va rog frumos sa transmiteti documentarul "Wild Carpathia 1, 2 si 3", pentru a face dreptate intregii natiuni. Sa va spun cate ceva despre romi. Ei sunt peste tot, inclusiv in Anglia si radacinile lor sunt in India, indiferent de tara in care au pasaportul. (...) Nu e nimic gresit cu nicio natiune de pe planeta. Cu totii suntem egali, indiferent de locul din care venim. Se pare ca orice natiune este acceptata pe planeta aceasta, mai putin romii, iar acest lucru trebuie sa se schimbe! Ei au calitati si, cu ajutor, vor demonstra ca sunt oameni buni, la fel ca toti ceilalti. (...) UK, UE si Romania, va rog sa incercati sa-i acceptati pe acesti romi saraci, mai ales ca sunt oameni la fel ca noi si sunt capabili sa munceasca si sa evolueze. Au nevoie de ajutor. Ei vor sa munceasca, sa fie normali, nimic mai mult. Mi se rupe inima vazandu-i atat de neajutorati si observand felul in care toata lumea profita de ei. Documentarele precum "Vin romanii" nu sunt drepte si distrug reputatia unei natiuni si va rog sa urmariti si sa transmiteti documentarul despre adevarata Romanie, "Wild Carpathia 1, 2, 3", facut de niste britanici foarte inteligenti, mai ales ca insusi Printul Charles promoveaza Romania si are numai lucruri bune de spus despre ea", a postat actrita, producatoarea si regizoarea Delia Antal pe binecunoscuta retea de socializare.
De asemenea, Delia Antal a sustinut protestul desfaurat ieri la Londra, timp de patru ore, in fata sediului Channel 4. Acesta a fost organizat de catre o studenta la jurnalism in Londra, Andreea Sima. La protestul de ieri si-au anuntat participarea 630 de persoane, 182 spunand, pe pagina de Facebook creata special pentru acest eveniment, ca poate vor merge la mitingul care se va desfasura in fata sediului televiziunii britanice din Londra.
"Protestam fata de modul in care Channel 4 a decis sa trateze problema imigratiei romanilor. Consideram ca abordarea din documentarul Vin Romanii' este nedreapta fata de cetatenii romani care muncesc si studiaza in Marea Britanie", afirma organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.