Senatorul Damian Draghici a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Internationala a Romilor", pe care o puteti citi in continuare.

Astazi, 8 aprilie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Romilor. Aceasta zi reprezinta, pentru romii din intreaga lume, Ziua mondiala a romilor, care in limba romanes se pronunta "O Ges Baro le Romengo".
Aceasta sarbatoare a fost adoptata cu ocazia primului Congres International al Romilor, desfasurat la Londra in 1971.
Cu prilejul acestui congres, au fost adoptate si doua simboluri ale etniei romilor: drapelul si imnul international al romilor, "Gelem, gelem".
Permiteti-mi sa reproduc, selectiv, cateva versuri din imnul "Gelem, gelem", in traducere: "Umblam, umblam":

Umblam, umblam pe drumurile lungi,
Am intalnit romi fericiti.
Deschide-ti, Doamne, portile cele negre
Sa-mi pot vedea familia.
Iarasi sa merg pe drumurile lungi,
Sa gasesc romi fericiti.
Sus, romilor, este timpul vostru,
Haideti cu mine, romi din intreaga lume!
Gura cea neagra si ochii cei negri
Ii voi iubi precum strugurii cei negri.

La Congresul International al Romilor din 1990, de la Varsovia, alfabetul standard al limbii romanes s-a alaturat si el simbolurilor identitatii etniei, ca o incununare a vointei romilor de a-si construi o patrie a spiritului, care sa le fie recunoscuta ca natiune de catre toate celelalte natiuni ale lumii.
In discursul de receptie la Academia Romana, "Elogiu satului romanesc", din 5 iunie 1937, Lucian Blaga se intreba retoric: "Cine poate tagadui tiganilor geniul muzical? Ei il poseda intr-un grad mai vadit decat toate popoarele europene. Geniul lor ramane insa fara intrebuintare, fiindca tiganul, ca fiinta etnica sfasiata si impartita pe la toate periferiile vietii, e lipsit de determinantele interioare ale unei matrici stilistice".
Departe de mine gandul de a-l contrazice pe Lucian Blaga, insa nu trebuie sa uitam ca aceasta etnie, lipsita de spatiul magic numit patrie, a avut o istorie tragica.
Din acest motiv, ziua de 8 aprilie nu este numai prilej de sarbatoare, ci si de comemorare a romilor care au cazut victimele tragediilor istoriei.
Nu intentionez sa scuz in vreun fel comportamentul uneori suparator al unor membri ai etniei rome. Dar ei au ajuns la acest comportament, deoarece conditiile obiective de viata i-au dezavantajat si i-au marginalizat.
Comportamentul romilor este si un efect al momentului socio-economic cu care se confrunta Europa, si nicidecum o cauza.
Problema noastra, a romanilor, si implicit a minoritatii romilor, ar fi cum sa procedam astfel ca occidentalii sa pretuiasca forta de munca romaneasca, a celor din Estul Europei, la adevarata ei valoare.
Migrantii proveniti din statele foste comuniste contribuie cu circa 1% la Produsul Intern Brut al "vechilor state membre" ale Uniunii Europene, conform unei statistici publicate in februarie 2014 la Bruxelles.
Aceste cifre contrazic ideea "turismului pentru beneficii sociale" vehiculata in unele state membre si demonstreaza ca, in realitate, migrantii sunt contributori neti la sistemele de protectie sociala din tarile-gazda.
Aici trebuie sa intervina guvernul Romaniei si mai ales reprezentantili alesi sa reprezinte Romania in Parlamentul European.
In opinia mea, problema romilor se poate rezolva printr-o colaborare stransa intre autoritatile europene si cele nationale si nu prin expulzari in masa, stimulente financiare sau inchiderea granitelor.
In calitate de candidat la un mandat de eurodeputat, imi propun sa promovez in Parlamentul European politici de incluziune sociala pentru sprijinirea oricarei comunitati afectate de saracie si lipsite de sanse, dar si sa sustin unele masuri de monitorizare a modului in care tarile membre ale UE recunosc concret drepturile si libertatile cetatenilor romani la munca in spatiul comunitar.