Crestinii il sarbatoresc azi pe Sf. Ioan Botezatorul
Bzi.ro: Sf. Ioan Botezatorul: doua milioane de romani aniversati
Crestinii ortodocsi il cinstesc in aceasta zi pe Sf. Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe mantuitorul Iisus in apele Iordanului • De ziua Sf. Ioan, peste doua milioane de romani isi sarbatoresc onomastica

Astazi, 7 ianuarie, crestinii il sarbatoresc pe Sf. Ioan Botezatorul, cel care este cunoscut si caInaintemergatorul Domnului. Sarbatoarea de astazi are si un caracter aparte pentru cateva milioane de romani, cei care poarta numele sfantului. Peste doua milioane de romani isi serbeaza astazi onomastica. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) i-a consacrat Sfantului Ioan Botezatorul si cele mai multe sarbatori de peste an. In calendarul crestin-ortodox sarbatoarea de astazi poarta denumirea de Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului. Sarbatorit la o zi dupaBoboteaza, Sf. Ioan Botezatorul poate fi considerat unul din cei mai importanti sfinti, cel care a fost primul liant dintre Mantuitor si lumea pamanteana. Sf. Ioan ii sunt randuite mai multe sarbatori peste an, Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul, la 23 septembrie, Nasterea sfantului, la 24 iunie, Taierea capului Inaintemergatorului, sarbatorita la 29 august si Aflarile capului, zile sarbatorite la 24 februarie si 25 mai. Ioan Botezatorul, nascut in satul Ein-Kerem, langa Ierusalim,a fost fiul Elisabetei, verisoara Mariei, mama lui Iisus, si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu circa 6 luni inaintea lui Iisus. Predicator ascet, sfantul a activat la varsta adulta, numai in preajma raului Iordan. Cultul sau s-a dezvoltat si de aceea Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante. Sfantul este considerat si cel mai mare dintre profeti, glasul care striga in pustie "gatiti calea Domnului", care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament.

Traditii de Sf. Ioan

In aceasta zi, flacaii merg cu Iordanul. Ei imprumuta de la preot busuiocul si aghiasma folosite de Boboteaza si merg pe la casele oamenilor, botezandu-i. Flacaii iau in brate fiecare membru al familiei si se invartesc. Acest obicei se numeste "iordanire". Unii oameni se lupta cu iordanitorii. Se crede ca astfel capeti putere, pentru ca iordanitorii sunt ajutati de Sf. Ioan, care da putere si celui care se lupta cu ei. Se spune ca daca un flacau a fost iordanitor un an, trebuie sa continue trei ani la rand. Tot de Sf. Ioan Botezatorul, exista un obicei, numit "Udatul Ionilor", intalnit chiar si in zona de nord a Moldovei. Oamenii se aduna la portile tuturor celor care poarta numele de Ion, unde se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari. Mai mult, cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau, unde sunt botezati sau purificati.