Ivan Sarandev (nascut la 1934) este cel mai reputat specialist in literatura bulgara contemporana, autorul a peste 10 lucrari de istorie si teorie literara, in care prezinta personalitati si fenomene fundamentale ale literaturii bulgare din aceasta perioada.
Lucreaza la Institutul de Literatura al Academiei Bulgare de Stiinta. Este autorul unei Istorii a literaturii bulgare noi si este preocupat de scriitorii avangardei literare. Lucrarile sale au fost propuse pentru premiere la Academia Bulgara de Stiinte si la Universitatea din Sofia. Dintre lucrarile sale de prestigiu amintim: 33 literaturni portreti, 1999; Iordan Iovkov: Zhiznen i tvorcheski put, 1880-1937, 1999; Izpovedi, 101 x 31: Sto i edin bulgarski pisatel orgovatiat na trideset i edin vuprosa, 1995; Valeri Petrov. Literaturni anketi, 1997; Bulgarska literatura, 1918-1945, ed. I 2004; Bulgarski literaturen avangard, 2001; V sveta na Staroplaninski legendi, 1980.
Ivan Sarandev a fost conducatorul grupului de studiu intitulat Anchete literare, infiintat pe langa Institutul de Literatura al Academiei Bulgare de Stiinta. Lucrarea lui I. Sarandev despre Emilian Stanev (ed. intai 1977) a fost prima din seria editoriala inter-bibliotecara la care isi aduc contributia trei edituri din Sofia: Editura Academiei Bulgare de Stiinte, Balgarski pisatel si Nauka i izkustvo.
Ancheta literara este conceputa sub forma a sase convorbiri, care ne prezinta momentele esentiale din viata scriitorului: locul nasterii si parintii, copilaria si amintirile din copilarie, scoala si profesorii, prima carte si aprecierea ei de catre contemporani, mediul literar, istoricul elaborarii celor mai importante lucrari, prototipurile si particularitatile procesului de creatie etc. Pe langa aceste sase convorbiri, in carte sunt incluse insemnari de la intalnirile si discutiile avute cu Emilian Stanev in diverse perioade, precum si impresiile si observatiile sotiei scriitorului, Nadejda Staneva.
Ancheta este insotita de comentarii referitoare la cele mai importante evenimente, intamplari si asteptari ale scriitorului. In felul acesta, se ofera o imagine completa si multilaterala a omului si creatorului Emilian Stanev.