Nu numai Adrian Nastase, ci si alte minti stralucite au avut probleme cu legea, ajungand in inchisoare.Unii au stat in puscarie perioade mai mari sau mai mici

Adrian Nastase
Ramane un mister motivul real pentru care justitia controlata de Traian Basescu l-a aruncat in inchisoare pe Adrian Nastase.
Asa cum spunea Bogdan Teodorescu, ex-premierul Adrian Nastase a fost linsat politic, in vazul lumii, fara probe la dosar, si fara a se lua in considerare ca liderul PSD este cel care a bagat Romania in NATO si in UE. Adrian Nastase a fost linsat politic, in vazul lumii. In ultimii 8 ani, justitia din Romania a cheltuit cei mai multi bani cheltuiti vreodata, la noi in tara, pentru a dovedi, intr-un fel sau altul, vinovatia lui Adrian Nastase. Opt ani in care fostul premier a fost umilit permanent, acuzat si hartuit aproape zilnic. Motivatia data de judecatori, cum ca Adrian Nastase trebuie gasit vinovat fiindca reprezinta un simbol al coruptiei, desi el nu poate fi invinuit pentru nici o fapta din dosar, este si ramane sideranta. Sa nu uitam ca acest om a fost supus timp de opt ani unor umilinte si hartuiri pe care putini si le-ar fi putut imagina. Nu trebuie sa uitam cine este Adrian Nastase. Este omul care a bagat Romania in NATO, in UE, in piata muncii si a produs patru ani de crestere economica.

Tudor Arghezi
Revista Historia a explicat cum a ajuns Arghezi in inchisoare. Acesta a condamnat intrarea Romaniei in razboi in 1916, de partea Antantei, a denuntat alianta cu Rusia Imperiala si, in momenul ocuparii tarii de trupele germane, a ales sa ramana la Bucuresti. In acele luni, a scris mult in publicatiile filogermane si in cele aflate sub controlul ocupantilor. Activitatea sa din acesti ani i-a adus un mandat de arestare cu o acuzatie si condamnare pentru colaborationism. A petrecut un an in inchisoare impreuna cu alti ziaristi si scriitori "colaborationisti", intre care cei mai cunoscuti sunt Ioan Slavici, S. Grossman, D. Karnabatt si Dem. Theodorescu. Pedeapsa primita fusese de 5 ani de zile, insa lotul ziaristilor a fost gratiat si a iesit din inchisoare dupa un an de zile.
Desi eliberat, au urmat ani grei pentru Tudor Arghezi, asupra acestuia planand stigmatul germanofiliei proclamate anterior. Intr-o Romanie iesita invingatoare din razboi dupa ce alesese partea Antantei, cei care se aflasera in tabara cealalta au fost supusi criticii intregii societati.

Scriitorul Alex. Stefanescu a analizat situatia tragica a intelectualilor romani, aratand ca numerosi scriitori romani au fost arestati din motive politice. Cateva exemple:

Nichifor Crainic
Nichifor Crainic, poet ortodoxist si "polemist ideologic" (cum il numea Tudor Vianu), mentor al revistei Gandirea si al gandirismului, este judecat in contumacie in 1945 si condamnat la inchisoare pe viata. Toata lumea il crede refugiat undeva in Germania, fara sa banuiasca macar ca, vag deghizat (isi lasase barba) si cu acte false (pe numele Ion Vladimir Spanu) se ascunde in diferite sate din Transilvania, in casele unor preoti carora le fusese profesor la seminarul teologic. In 1947, crezand ca atmosfera se mai destinsese si ca va fi repus in drepturi, poetul se preda autoritatilor comuniste. Acestea anuleaza, intr-adevar, sentinta nedreapta din 1945, dar il tin inchis fara judecata, la Aiud, timp de 15 ani!

Petre Pandrea
In 1948 este arestat Petre Pandrea. Va face in total 10 ani de inchisoare din motive politice (1948-1952 si 1958-1964). La prima arestare, din 1948, ii sunt confiscate sute de documente din arhiva personala, ca si manuscrisele unor lucrari literare. Cu prilejul celei de-a doua arestari, din 1958 - mentioneaza Nadia Marcu-Pandrea, fiica scriitorului - Securitatea ridica de la domiciliul sau peste 6.000 de pagini manuscrise, printre care si Jurnalul mandarinului valah, tinut de la 19 noiembrie 1952 (ziua primei eliberari) pana la 23 octombrie 1958 (ziua re-arestarii).

Ion Caraion
In 1950 este arestat Ion Caraion si condamnat la inchisoare pentru anticomunismul profesat ca publicist. Eliberat in 1955, este arestat din nou in 1958 si condamnat la moarte pentru "tradare de patrie, spionaj, uneltire impotriva oranduirii legale" (alcatuise o lista cu scriitorii romani insubordonati regimului comunist care aveau nevoie de sprijin financiar din Vest). Pedeapsa a fost comutata ulterior in inchisoare pe viata, iar scriitorul a fost gratiat, ca si altii, in 1964.

Paul Goma
Aproape simultan are loc arestarea lui Paul Goma. Condamnat la 2 ani inchisoare (pentru ca, student fiind, a citit, la un "seminar de creatie", la Scoala de Literatura, un capitol de roman despre un tanar comunist care, in semn de protest fata de abuzurile autoritatilor, isi preda carnetul de membru de partid), isi ispaseste pedeapsa la Jilava si Gherla, apoi are parte de 5 ani de domiciliu obligatoriu, in Baragan. Dupa eliberare, va deveni cel mai curajos si cunoscut contestatar al regimului comunist din Romania.

Stefan Augustin Doinas
Tot in 1957 este arestat Stefan Aug. Doinas si condamnat la un an de inchisoare, pentru omisiune de denunt. (Cu cateva luni in urma, Marcel Petrisor afirmase, in redactia revistei Teatrul, ca in Romania va avea loc o miscare studenteasca, sprijinita de armata si avand ca obiectiv principal scoaterea limbii ruse din universitati. Marcel Petrisor a fost imediat arestat, anchetat si batut cu ranga pentru a da numele celor care fusesera de fata: printre ei se afla si Stefan Aug. Doinas).

Petre Tutea
In 1957 este arestat, de asemenea, Petre Tutea, filosof si patriot care, intr-un discurs tinut in fata tovarasilor lui de detentie de la Aiud (discurs memorabil, mitologizat de posteritate), va spune: "...daca murim aici in lanturi si in haine vargate nu noi facem cinste Poporului Roman, ci Poporul Roman ne-a facut onoarea sa murim pentru el..."

Vasile Voiculescu
in vara lui 1958, este arestat Vasile Voiculescu, care avea saptezeci si patru de ani si traia retras, profesand medicina mai mult gratis, pentru saraci. La saptezeci si patru de ani, deci, marele scriitor este arestat din motive politice si tinut in inchisoare - intai la Jilava, timp de cateva luni, cat dureaza cercetarile, si apoi la Aiud - pana la saptezeci si opt de ani. La aceasta varsta paraseste penitenciarul, bolnav de tuberculoza la coloana vertebrala, si moare in chinuri groaznice, la saptezeci si noua de ani.

Constantin Noica
La 11 decembrie 1958 este arestat, la Campulung, Constantin Noica si supus unei anchete care va dura doi ani. In noaptea de 25 spre 26 este arestat si Dinu Pillat, iar anchetatorii hotarasc sa constituie "lotul Noica-Pillat" (din care mai fac parte Pastorel Teodoreanu, N. Steinhardt, Vladimir Streinu, Arsavir Acterian, Marietta Sadova, Sergiu Al. George, Alexandru Paleologu, Simina Caracas-Mezincescu, Barbu Slatineanu s.a.). Acuzatiile nu au consistenta (relatii cu strainii, discutii dusmanoase la adresa regimului comunist etc.), dar pedepsele, stabilite prin sentinta pronuntata la 1 martie 1960, vor fi severe: Constantin Noica - 25 de ani de munca silnica si confiscarea intregii averi, Vladimir Streinu - 7 ani, N. Steinhardt - 12 ani, Sergiu Al. George - 7 ani, Alexandru Paleologu - 14 ani etc.

(Va urma)