Biserica de lemn a Manastirii Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume. Constructia are o inaltime totala de 78 metri, se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de 5 kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

Taifasuri.ro: Cea mai inalta biserica de lemn din lume: Sapanta-Peri
Romanii au multe lucruri cu care se pot lauda, dar nimic nu intrece parca fala maramuresenilor cand vine vorba despre bisericile din lemn, splendide capodopore arhitecturale. Printre acestea se numara si Manastirea Sapanta-Peri, din judetul Maramures, avand hramul Sfantul Arhanghel Mihail, ce se impune cu stilul sau sobru si cu o inaltime de 78 m! In prezent, Manastirea Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume, ceea ce a facut ca ea sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor.

Sediul Episcopiei Romane a Maramuresului

In anul 1391, nepotii lui Dragos Voda au daruit Manastirii Sapanta-Peri terenuri si bunuri, fiind ridicata o biserica din piatra. Timp de 312 ani, in aceasta biserica din piatra si-a avut sediul Episcopia Romana a Maramuresului. Manastirea Sapanta-Peri a fost construita in anul 1766 de mesterul constructor Ion Macarie, pentru comunitatea greco-catolica din localitate. Izvor de traditie si de cultura, manastirea purta pe vremea voievozilor Dragosesti hramul Sfantul Arhanghel Mihail. La Sapanta-Peri au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Vorotean si Faptele Apostolilor.

Mai mare decat Statuia Libertatii

Pecetea timpului a dus la distrugerea manastirii in anul 1783. Reconstruirea acesteia a avut loc la finalul secolului al XX-lea, inceputul secolului al XXI-lea, dupa planurile arhitectului Dorel Cordos. Cand unui arbore i se termina veacul, omul prelungeste istoria naturala a acestuia. Exemplul este manastirea de la Sapanta, construita din lemn solid (in prezent tratat cu diverse substante pentru intretinere) de stejari batrani de secole. Turnul acesteia este de 54 m si esteinconjurat de alte patru mici turnulete. Inaltimea totala a manastirii este de 78 m, fiind mai inalta decat Statuia Libertatii (New York) si o situeaza pe primul loc in topul celor mai inalte biserici de lemn din lume.

Turla, placata cu 8,5 kilograme de aur

In interiorul manastirii se pot observa doua randuri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, ce dau pridvorului o nota aparte. Biserica maramureseana este placata cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, inalta de sapte metri, este, la randul ei, invelita cu patru kilograme de aur. Semeata constructie a fost finisata intre anii 1988 si 2003 pe malul Tisei. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina. Manastirea Sapanta-Peri nu trebuie sa lipseasca din itinerarul turistilor sau pelerinilor ajunsi pe tinuturile maramuresene.


Legenda mesterului Ioan Macarie

Se spune ca intr-o zi preotul satului a mancat carne de sarpe inainte de a intra in biserica. Din senin s-a starnit un vant atat de puternic, incat lacasul sfant a fost maturat de pe fata pamantului, preotul pierzandu-si mintile. Satenii veniti la biserica au gasit locul pustiu. Dupa acest incident, s-a anuntat o intrecere pentru mesterii constructori de biserici. In final a fost ales mesterul Ioan Macarie, care a muncit sase ani la constructia lacasului sfant. Fiecare lemn folosit in constructie a fost insemnat cu securea lui Macarie. Despre mester se povesteste ca avea la casa lui o femeie rea de bautura. De rusinea satenilor, acesta o dadea afara din casa de cate ori i se imbata femeia. Intr-o zi, mesterul si-a gasit sotia moarta pe marginea drumului, iar de atunci a hotarat sa se razbune pe femei. Macarie a impartit biserica in doua parti si anume una pentru femei, si una pentru barbati. Abia dupa anul 1800 a fost daramat peretele ridicat intre naosul si pronaosul bisericii. Satenii se mandresc cu istoria bisericii lor, ce a ramas marturia credintei lor in Dumnezeu.