Damian Draghici reprezinta un reper in viata artistica si politica din Romania. Damian Draghici este senator in Parlament, facand parte din grupul PSD. A fost ales in circumscriptia electorala nr.4 BACAU, colegiul uninominal nr.4, ales prin Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Este inscris la pozitia 5, eligibila, pe lista comuna a candidatilor PSD, UNPR si PC pentru Parlamentul European.
Muzician celebru, Draghici a ales politica pentru a milita pentru cauza incluziunii sociale a romilor. A fost ambasador pentru minoritatea roma in Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti (2007) si in Anul European al Dialogului Intercultural (2008). A fost distins cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler (Franta) .
Nascut intr-o familie cu 7 generatii de muzicieni, Damian Draghici a inceput sa invete sa cante la nai la varsta de 10 ani, dupa ce cantase la diferite instrumente de la varsta de 3 ani. La 15 ani canta si inregistra deja cu Orchestra Radio din Bucuresti.
A fugit din Romania la varsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungand ulterior in Grecia. Dupa ce a cantat o vreme pe strazi si cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeza a firmei Sony Music, care i-a oferit sansa sa inregistreze. Dupa o auditie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferita o bursa integrala la colegiul de muzica Berklee din Boston. La Berklee nefiind insa niciun profesor de nai cu care sa poata studia, a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone.
A trait mai multi ani in SUA, la Los Angeles, are zeci de albume inregistrate, si a participat ca invitat pe un album care a castigat un premiu Grammy, anume albumul Silver Solstice al formatiei Paul Winter Consort in 2006.
Este cunoscut in Romania pentru ca a castigat un Grammy, pentru proiectul muzical Damian&Brothers si pentru ca a cantat alaturi de artisti ca James Brown, Joe Cocker sau Nigel Kennedy. In Statele Unite ale Americii a fost un fenomen care a absolvit Magna Cum Laude celebra scoala de muzica Berklee din Boston, dupa ce fusese descoperit pe strazile Atenei.
Muzicianul Damian Draghici a revenit in Romania in 2006, dupa ce ajunsese in culmea gloriei in America, pentru a se reinventa si pentru a se intoarce la originile de care se desprinsese in 1989, cand a fugit din tara.
Cu proiectul Damian&Brothers, cu care a promovat muzica tiganeasca, Damian Draghici a inceput sa fie cunoscut si in tara din care a lipsit timp de 17 ani, ani care l-au transformat si care i-au schimbat viata asa cum visase, dar nu indraznise niciodata sa spere.
Din decembrie 2012 a intrat in politica si a renuntat aparent la muzica, ocupandu-se de proiecte umanitare si pentru a deveni militant pentru cauza romilor.
In calitate de candidat la un mandat de eurodeputat, Damian Draghici isi propune sa promoveze in Parlamentul European politici de incluziune sociala pentru sprijinirea oricarei comunitati afectate de saracie si lipsite de sanse.
Azi, Damian Draghici, cel care a reinventat jazzul cantand la nai, implineste varsta de 44 de ani, prilej cu care publicatiile nationale online www.estiri.ro si www.einformatii.ro ii ureaza LA MULTI ANI!