DeCeNews : Revolta artistilor, dupa criticile aduse Oanei Pellea: Domnule Dinescu, mizeria care se revarsa din articol ne loveste pe toti

Artistii sunt revoltati de pamfletul unui angajat de la publicatia de satira "Catavencii", in care actrita Oana Pellea este criticata in termeni foarte duri, acestia considerand ca articolul respectiv este o jignire la adresa intregii bresle actoricesti. Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Mircea Dinescu, directorul ziarului, artistii ii cer poetului sa ia masuri, pentru ca, in caz contrar ei vor considera publicatia "o alta variatie la hirtia igienica vanduta sub numele de presa in peisajul cotidian".
Textul scrisorii adresate poetului Mircea Dinescu, publicata de Ziarul Metropolis, este conceput de Lia Bugnar, actrita si dramaturg, insa este asumat de mai multi artisti, revoltati de pamfletul din "Catavencii", semnat de Radu Alexandru. In textul incriminat, se spune despre Oana Pellea, printre alte multe critici, ca "are trei roluri parlite", dar ca "tipa tine sa ne aminteasca, in caz ca uitam de unde-i vine valoarea, ca e fiica lui tac-su".
"Atacul aparut in 'Catavencii' impotriva doamnei Oana Pellea a revoltat mare parte din breasla actoriceasca. Intrucat revolta neformulata nu prea are efect, am pus-o in niste cuvinte, intr-o scrisoare adresata poetului Mircea Dinescu, presedintele ziarului. Cuvintele-s ale mele dar m-am sfatuit cu toti aceia din jurul meu carora articolul le-a provocat aceeasi revolta ca si mie. Scrisoarea deschisa va aparea intr-o petitie online, dar pana e verificata si vom avea un link dureaza uneori si pana la 48 de ore. Pana atunci o postez aici si potentialii semnatari pot sa-si arate sustinerea", a scris Lia Bugnar pe Facebook.
Citeste textul integral al scrisorii adresate directorului publicatiei "Catavencii", Mircea Dinescu
"Domnule Mircea Dinescu,
Consideram articolul aparut in ziarul 'Catavencii', ziar al carui presedinte sunteti, o jignire la adresa intregii bresle atoricesti, nu numai la adresa doamnei Oana Pellea. Stim ca traim vremuri murdare, de incultura crasa, incultura la care ziarele si televiziunile contribuie din plin. Totusi, chiar in jalnicul context cultural in care ne aflam, articolul scris de Radu Alexandru 'Oana Pellea si valorile' a reusit sa ne agreseze intr-un mod foarte personal pe toti.
Daca acest articol ar fi aparut intr-una din fituicile de scandal care impovareaza tarabele bucurestene, sau pe blogul domnului care semneaza articolul, nu ne-ar fi mirat citusi de putin.
Dar acest articol apare intr-un ziar care poarta numele unui celebru personaj al celui mai mare dramaturg din literatura romana, ziar al carui presedinte este un poet important pe nume Mircea Dinescu. Denumindu-va ziarul 'Catavencii' ati lasat impresia ca va raportati la alte valori decat la dejectiile care inunda mass media de ani buni incoace. De aici si speranta noastra ca aceasta scrisoare pe care v-o adresam nu va ramane fara urmari.
Cerem ca domnului Radu Alexandru sa nu i se mai puna la dispozitie spatiu in ziarul dumneavoastra pentru a-si exprima parerile. Si niste scuze publice din partea ziarului ar fi binevenite dar simtim si noi ca deja pretindem o portie de normalitate cam mare, in vremurile anormale pe care le traim.
Nu e nevoie sa explicam aici si de aceea nici n-o vom face, de ce doamna Oana Pellea este un om care inseamna mult in teatrul romanesc, valoare care ar fi existat indiferent ce nume de familie ar fi purtat aceasta actrita.
Mizeria care se revarsa din articol ne loveste pe toti si, stiind ca sunteti un om care iubeste teatrul, va cerem sa aveti o reactie. Libertatea care i s-a acordat domnului Radu Alexandru de a-si dezlantui dispretul (provenit in primul rind dintr-o incultura marturisita cu mandrie din primele rinduri ale articolului) nu are nici un fel de legatura cu libertatea presei. Este libertatea mitocaniei, este libertatea rinocerizarii, este semnul ca nimic nu mai inseamna nimic in Romania de azi.
Asteptam raspunsul dumneavoastra fata de mizeria care s-a publicat sub numele de 'Catavencii', altfel vom considera ziarul dumneavoastra o alta variatie la hartia igienica vanduta sub numele de presa in peisajul cotidian" (Lia Bugnar)