Luna iunie aduce in salile Palatului Cesianu-Racovita un mix cultural inedit ce ofera publicului bucurestean ocazia de a evada din cotidian intr-un loc al placerilor vizuale si intelectuale. De la operele licitatiei dedicate Vechilor Maestri ai artei romanesti, un adevarat omagiu adus artei nationale, la arta avangardista și expresionista si pana la obiecte de colectie special selectionate pentru pasionatii de vanatoare si de echitatie sau pentru cei care colectioneaza instrumente de scris si mobilier de epoca, expozitia invita vizitatorii sa descopere piese importante din istorie.
Devenita o traditie tematics, Licitația de Vechi Maestri ai artei romanesti de anul acesta reinsufleteste arta creatorilor de frumos care au adus pictura de sevalet in Tarile Romane si care au deschis istoria artei romanesti. Carol Popp de Szathmari nu putea lipsi dintr-un astfel de ansamblu expozitional, fiind prezent prin acuarela "Tarancuta din Arges" (valoare estimativa: € 1.800 - 2.800), care a facut parte din proprietatea lui Alexandru I, print al Bulgariei.
Dintre artistii care compun expozitia, cel mai admirat este Nicolae Grigorescu, prezent cu una dintre vedetele licitatiei, "Visare" (valoare estimativa: € 30.000 - 60.000), dar și cu Studiu de expresie pentru "Tigancusa cu basma rosie" (valoare estimativa: € 7.000 - 12.000).
In ambele picturi se poate admira maiestria cu care artistul surprinde trasaturile feminine si idilicul atat de tipic in portretele realizate de Grigorescu.
Cea mai valoroasa opera si locul intai printre vedete este "Garofita rosie in pahar" (valoare estimativa: € 50.000 - 80.000) de Ioan Andreescu. Tabloul s-a aflat in colectia avocatului Scarlat Yarka (1846 - 1915), cel mai insemnat colectionar al operelor lui Andreescu, in afara familiei pictorului, ajungand finalmente in expozitia Muzeului de Arta Constanta. Printre artistii prezenti in expozitie se afla si Kimon Loghi, Octav Bancila, Constantin Pascali, Misu Popp, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Constantin Daniel Stahi etc.
Cu o altfel de oferta, noua expozitie se adreseaza si pasionatilor de sporturi nobile - echitatia si cinegetica. Licitatia de Cinegetica si Echitatie le ofera acestora ocazia de a-si imbogati colectia de trofee cu o gama variata de obiecte de arta si de colectie. Printre operele de arta remarcabile se afla "Un singur campion" (valoare estimativa: € 2.500 - 3.500) de Leesa Sandys-Lumsdaine, "Jocheu" (valoare estimativă: € 3.000 - 5.000) de Pierre-Jules Mene, "Vanatoarea de vulpi" I + II (ambele cu valoare estimativă: € 1.200 - 1.800) de John Harris, "Omul si inorogul" (valoare estimativa: € 2.000 - 2.500) de Ion Iancu si multe alte statuete reprezentative pentru universul hipic.
In sectiunea de cinegetica, publicul va putea admira o Daga de vanatoare oferita cadou in 1942 de catre ministrul Germaniei naziste, Manfred von Killinger, padurarului sef al ocolului silvic Zboina din județul Vrancea (pret de pornire: € 200), un Corn pentru pastrarea prafului de pusca, decorat cu inele și monede din argint, sfarsitul sec. XIX (pret de pornire: € 200), dar si multe alte trofee.
Un important trofeu de vanatoare este cel primit cadou de Nicolae Ceausescu din partea unui lider african, o blana de leopard (pret de pornire: € 1.200). Cunoscuta fiind pasiunea fostului lider comunist pentru vanatoare, printre exponate, publicul va putea admira un numar al Revistei"Shooting times" (pret de pornire: € 20), dedicat special pasiunii de vanator a lui Nicolae Ceausescu, dar si certificatul dictatorului de "primul vanator" al Romaniei comuniste (pret de pornire: € 40), obtinut pentru doborarea unui cerb carpatin. Inedita este si Cartea de membru al Societatii de vanatoare "Sylvania" ce i-a aparținut lui Petru Groza, 1948 (pret de pornire: € 75).
Pana pe 23 si, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racovita o expozitie complexa si inedita formata din loturile Licitatiei "Vechi Maestri ai artei romanesti", ale Licitatiei de Cinegetica si Echitatie, ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism si cele ale Licitatiei de Mobilier de Birou si Instrumente de Scris de Colectie. Primele doua licitatii vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele doua pe 25 iunie, toate licitatiile fiind organizate la Atheene Palace Hilton Bucuresti.