DeCeNews : Marga, atac la Plesu: frustrat in fata istoriei, ochiul vigilent al Curtii

Directorul Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, raspunde atacurilor lansate de Andrei Plesu intr-un material publicat in revista Dilema Veche. Andrei Marga constata ca, in pofida faptului ca l-a tratat pe Andrei Plesu intotdeauna cu un "amestec de colegialitate si condescendenta", acesta si-a desemnat un tel odata cu schimbarea regimului politic din tara: acela de a-l ataca pe actualul presedinte al ICR, in cadrul unei ofensive ample pornite "impotriva a tot ceea ce este viu si promitator in tara". Marga precizeaza, printre altele, ca Andrei Plesu "se ruineaza ca moralist", atunci cand nu probeaza "sustinerile" sale, si incearca sa nu vada ca Romania, dupa ce "a fost impinsa in stagnare si saracie" are nevoie de "orice forta promitatoare", pentru reconstructie.
Intr-un articol recent, Andrei Plesu, ironizeaza intreaga clasa politica aflata la putere, ziaristi, europarlamentari, precum si pe Andrei Marga, directorul ICR.
Iata ce scrie Andrei Marga
"Ochiul Curtii
L-am tratat mereu pe Andrei Plesu cu un amestec de colegialitate si condescendenta. Fiind impreuna in Guvernul Radu Vasile, l-am pus alaturi de cei pe care i-am tratat cu respect. Devenind intre timp, se pare, ochiul curtii, Andrei Plesu ma ataca, inauntrul unei ofensive mai largi impotriva a tot ceea ce este viu si promitator in tara, dupa aprilie 2012, cand a inceput schimbarea regimului din Romania. Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristina Anghel, Ioan Ghise, Petre Roman sunt, de asemenea, tintele sale. Nu merita sa comentez sfatoseniile unui frustrat in fata istoriei. Cu toate acestea, fac cinci mentiuni.
In primul rand, nu exista nicio proba pentru sustinerile sale in ceea ce ma priveste. Eu nu am fost servitorul unei curti ce va sfarsi intr-o detestare generala. Eu nu am discutat niciodata despre modele in politica si nici nu am turnat vreodata pe cineva. Acum observ - cum, de altfel, banuiam - ca Andrei Plesu si invataceii sai nu par straini de dosariada menita sa-i compromita pe intelectuali, de la Adrian Marino incoace, precum si pe cei care mai pun in miscare lucrurile. Pe scurt, Andrei Plesu vorbeste fara probe, ceea ce, in conditii normale, ruineaza un moralist.
In al doilea rand, Andrei Plesu a folosit, ca putini altii in aceasta tara, bani publici pentru o promovare personala chestionabila. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, caci fiecare lupta pentru recunoastere. Poti avea insa o constiinta curata cata vreme tu nu ai promovat decat ca favorit al oricarui regim? Las raspunsul in seama fiecaruia.
In al treilea rand, Andrei Plesu se opinteste sa discute situatia Romaniei care, precum in orice tara europeana, depinde de politica. Andrei Plesu vrea imposibilul: sa ne convinga de faptul ca el nu face politica, atacand politica schimbarii unui regim. I-as spune direct ca greseste, caci nu se pot pacali la infinit oamenii cu un discurs pretins "apolitic", intr-o situatie evident dependenta de politica. Aproape toate textele sale acre contin aceasta ipocrizie: inlocuirea discutiei politice propriu-zise cu consideratii laxe, moral-estetice, despre orice.
In al patrulea rand, Andrei Plesu, gratie unor imprejurari pe care nu le discut aici, intampina putine critici si alternative cunoscute de public la discursul sau. El este tratat cu complezenta pentru ca este mereu simpatic, cum isi doreste. In fapt, ce propune Andrei Plesu? Efectiv nimic. Avand respect pentru sarmul sau de cafenea, nu pot sa nu reiau o maxima: "toate florile sa infloreasca". Adaug insa ca de aici nu rezulta ca toate fructele sunt bune.
In al cincilea rand, venind din provincie, nu stiam de organizarea in haita decat la lupi. Imi pare rau sa o regasesc la unii concetateni, care participa la incercari de sfasiere comandate. Nu mi-e teama. Sunt doar dezamagit.
Inchei cu o observatie in treacat, promitand sa revin, daca va fi cazul. In epoca libertatilor si a deschiderilor, Romania a fost impinsa, din pacate, in stagnare si saracie. Ea are nevoie, simplu spus, de o reconstructie, in care orice forta promitatoare este de salutat. Andrei Plesu se face ca nu vede toate acestea. El ramane ochiul vigilent al curtii".