viorelilisoi.ro/Alinuta cea gorghie
Motto: Alinuta cea gorghie/ Cum o cheama nu prea stie.
(Se canta batand din palme, sarind intr-un picior si dand cu capul de pereti.)
Ma enerveaza Alina Gorghiu. Pentru ca este cine este in politica romaneasca, deci in viata noastra, si nu stie cum o cheama. Isi zice Gorghiu (Gor-ghiu). E ciudat numele asta. Probabil i l-a pocit vreun notari grabit, candva, scriind gresit numele Gheorghiu. Te mai pui pentru doua litere? (Asta imi aminteste de Gheorghe Chelaru, un fost coleg de-al meu din scoala generala, care nu reusea decat din greseala sa-si scrie numele corect; altfel, ii iesea mereu un becalian Celaru Georghe.) Si dupa ce ca i-a pocit cineva numele in acte, si-l mai stalceste si ea cand, fiind un om asa de important pe lumea asta, vorbeste despre sine la persoana a treia.
Prompteristele si lingatoarele microfoanelor de la TV folosesc prosteste aceasta pronuntie neromaneasca promovand o moda onomasticii furculitioniste: Gor-ghiu, Pes-ca-ri-u (in loc de Pes-ca-riu), Co-jo-ca-ri-u (in loc de Co-jo-ca-riu), Curea in loc de Curea si chiar, Dumnezeule!, Moldova in loc de Moldova.
Ce li se pare oamenilor astora care-si pocesc astfel numele stravechi? Ca ar curata branza de pe ele, facandu-le mai moderne, mai sic? Sa nu se vada ca-s moldoveni? - pentru ca in general moldovenii foloseau (azi, foarte rar) singularul cu i moale final, preluat si in forma articulata: un cojocari - cojocariu(l), un pescari -pescariu(l) etc., de unde si numele de azi, in discutie. Sa para mai destepti? Nu stiu. Efectul e ca par si prosti, si penibili (existand si o prostie onesta, cuminte, ocolita de penibil).
Deci ma enerveaza urmasa lui Bratianu pentru ca nu stie cum o cheama. Si tare as vrea sa stiu care e gandirea ei politica. Dar ultimele trei carti de doctrina liberala pe care le-a citit? Eventual scrise de ganditori liberali romani. Sa vedem cum pune dumneaei problema. Ca accentul am vazut cum il pune.

N.A. Constantinescu, in Dictionar onomastic romanesc (Editura Academiei Republicii Populare Romane, Bucuresti, 1963), la pagina 65:
GORGHE - forma ce apare deseori ca eroare de scriere sau scurtare, dand lui g chirilic valoarea lui ghe; este evident insa ca forma a circulat si in grai. Apoi autorul da cateva forme derivate de la pocitul Gorghe: Gorghie, Gorghea, Gorghesti, Gorghi (s.m., V.I.), Gorgescu s.a.