Postul Pastelui: Vezi ce ai voie sa mananci, timp de 40 de zile

Postul Pastelui incepe pe 3 martie. Este cel mai lung, dar si cel mai aspru dintre cele patru posturi de peste an, astfel ca in primele doua zile, Biserica recomanda sa nu mancam nimic.
In cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile se recomanda post complet sau sa se manance putina paine si sa se bea apa spre seara.
La fel si in ultimele doua zile din Saptamana Patimilor.
Miercuri se mananca paine si legume fierte fara ulei, iar in tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana, se mananca uscat o singura data pe zi, seara, iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu ulei si se bea putin vin.
Se dezleaga de asemenea la vin si ulei de Sfintii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, inainte-serbarea si dupa-serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), in ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) si in Joia Patimilor.
La praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor se dezleaga si la peste.
Postul Pastelui tine 40 de zile, timp in care nu se consuma carne, oua, lapte sau branzeturi.
De asemenea, nu vom manca nici peste sau ulei si este interzis fumatul si alcoolul. Postul este tinut si de Biserica Romano-Catolica, doar incepe pe 5 martie si se mananca de dulce in duminicile Paresimilor.
Postul Pastelui se va incheia pe 19 aprilie.
Sursa: adevarul.it