INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN BUCURESTI SI DE FILIALELE SALE DIN STRAINATATE

Ziua Culturii Nationale este sarbatorita si de Institutul Cultural Roman din Bucuresti si de filialele sale din strainatate

BUCURESTI
• Astfel, Institutul Cultural Roman de la Bucuresti celebreaza Ziua Culturii Romane, marti, de la ora 18.00, prin intermediul evenimentului "Gala Tinerilor Scriitori", in cadrul caruia va fi decernat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012 si vor fi desemnati Tanarul Poet, Tanarul Prozator si Tanarul Critic literar ai anului 2012. Evenimentul "Gala Tinerilor Scriitori" va fi transmis in direct pe Radio Romania Cultural.
• Castigatorul premiului pentru cartea de poezie a anului 2012 este Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul "Substante interzise", Editura Tracus Arte. Acesta a fost desemnat castigator de un juriu compus din critici literari: academicianul Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat si Bogdan Cretu. Premiul, in valoare de 3.000 de lei, va fi oferit de Institutul Cultural Roman, reprezentat de scriitorul Horia Garbea, vicepresedintele ICR.
• Gala va include si un moment de muzica si poezie, cu actrita Ioana Craciunescu, flautistul Ionut Bogdan Stefanescu si pianistul Mircea Tiberian. Moderatorul si initiatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu.

BERLIN
• La Berlin, Ziua Nationala a Culturii va fi serbata cu o seara de poezie sustinuta de actorul Dan Nutu si actrita Anna Schumacher.
• In cadrul evenimentului vor fi citite poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga si George Bacovia, in prezenta scriitorului si traducatorului Hans Bergel.

BRUXELLES
• Institutul Cultural Roman din Bruxelles prezinta de Ziua Culturii Nationale documentarul Vaninei Vignal "Dupa tacere"(2012). Coproductia franco-romana, filmata in limba romana, face parte din trilogia romaneasca a Vaninei Vignal, inceputa cu "Stella" (2007) si programata a se incheia cu un al treilea film despre elita romaneasca persecutata de regimul comunist dupa 1948. Coproducator al filmului este Cristian Mungiu.

VIENA
• Cu acelasi prilej, ICR Viena organizeaza un salon literar, cu sprijinul Editurii Polirom, al librariei Kuppitsch si al Asociatiei Die2. Vizitatorii se vor putea delecta in salile de lectura special amenajate cu peste 150 de titluri din literatura romana contemporana.
• De asemenea, vor putea fi achizitionate carti la preturi speciale, organizatorii oferind oaspetilor cafea si ceai, intr-o atmosfera de cafenea literara. Cunoscuta actrita vieneza Mercedes Echerer isi va prezenta cel mai recent proiect dedicat culturii spatiului dunarean, iar tanarul muzician Cristian Ruscior va sustine la finalul serii un scurt recital de vioara.

LISABONA
• ICR Lisabona celebreaza online Ziua Culturii Romane. Astfel, incepand cu data de 15 ianuarie si pana la sfarsitul lunii, sub titlul "15 ianuarie Ziua Culturii Romane" se vor posta zilnic pe pagina de Facebook a ICR Lisabona (http://www.facebook.com/icrlisboa) poezii si fragmente de proza din literatura romana traduse in limba portugheza, poezie romaneasca recitata, documentare despre Romania si despre personalitati romanesti. Propunerile literare se vor face in dorinta de a incuraja achizitionarea traducerilor din literatura romana disponibile in librariile portugheze. Fiecare post de pe Facebook va preciza de unde se poate achizitiona respectivul volumul. De asemenea, marti, ICR Lisabona va lansa un concurs dedicat traducatorilor profesionisti si amatori, fara categorie de varsta si nationalitate: traducerea in portugheza a primelor trei strofe din poezia "Floare albastra", de Mihai Eminescu. Cea mai buna traducere va fi anuntata pe 31 ianuarie, premiul constand in doua titluri din literatura romana traduse in portugheza.

PRAGA
• Ziua Culturii Romane si implinirea a 163 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu vor fi sarbatorite la ICR Praga de traducatorii poeziei eminesciene din limba romana in ceha si slovaca si profesori universitari. Acestia vor readuce in prim-plan opera poetica de factura romantica a lui Mihai Eminescu si vor trece in revista legaturile dintre Mihai Eminescu si Cehia si Slovacia.

CHISINAU
• Pentru a marca Ziua Culturii Nationale, Institutul Cultural Roman "Mihai Eminescu" din Chisinau, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova, organizeaza conferinta "Medieval si modern in Cultura Romana", ce se va desfasura sub forma unui dialog dintre istoricul Andrei Esanu, membru al Academiei de Stiinte a Moldovei si membru de onoare al Academiei Romane, si istoricul Petre Guran, directorul ICR Chisinau.

CLUJ
• Pe de alta parte, Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania va organiza un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu. Astfel, marti, de la ora 12.00, la sediul filialei, actrita Ileana Negru va sustine un "Moment Eminescu", care va fi urmat de lansarea a sase nume noi in "Colectia de debut Biblioteca Tanarului scriitor": Alina Bako, Adela Dinu, Olesea Ciobanu, Marian Horvat, Tatiana Oltean si Cristina Vidrutiu.


TVR1 si TVR 2
• Tot pentru a marca Ziua Culturii Nationale, TVR 1 si TVR 2 vor difuza, in perioada 14 - 20 ianuarie, emisiuni dedicate vietii si operei lui Mihai Eminescu. Intre acestea se numara documentarul "Ipotesti, casa poetului", realizat de Lucia Hossu Longin, o productie TVR Cinema. Filmul este o invitatie in Tara de Sus a Moldovei, la "Memorialul Eminescu" de la Ipotesti. Creatorii ansamblului muzeal au ales ca Ipotestii sa nu fie doar un loc al memoriei intepenite in timp, ci un pretext de a-l arata lumii pe marele poet, in lumina proaspata a inceputului de mileniu.

xxx

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanti poeti si prozatori romani, fiind considerat poetul national. Incepand din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sarbatorita Ziua Culturii Nationale, in urma unei legi promulgate in decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autoritatile vor sprijini material si financiar organizarea de manifestari cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodata, societatile romane de televiziune si radiodifuziune trebuie sa realizeze si sa includa in programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

(Surse: Mediafax, DCNews, Realitatea TV)