1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian de la Roma ar fi putut sa devina unul dintre acele evenimente care sa promoveze durata noastra in Europa si sa intareasca adevarata imagine a Romaniei, cu trecutul si valorile ei nationale.
Nu a putut sa devina o sarbatoare comuna romano - italiana, cum ar fi fost de dorit, guvernele ambelor tari motivand prin criza economica lipsa lor de implicare in sustinerea unui proiect pe care, speram, urmasii nostri, la implinirea a doua milenii de la festivitatilor din mai - iulie 113 vor reusi sa il implineasca.
Totusi, la 1.900 de ani de la inaugurarea monumentului care poate inca aduce dovezi privitoare la originile noastre si inceputurile romanitatii, Liga Culturala Romana si Congresul Spiritualitatii Romanesti au avut rolul salvator pentru ca acest eveniment sa nu treaca neobservat si sa il readucem in atentia generatiilor de astazi, prea putin procupate de istorie si mult mai putin animate de sentimente patriotice.
O delegatie reprezentativa din Romania a participat la evenimentele de la Roma in zilele de 11 - 12 - 13 mai, organizate de noi in colaborare cu Accademia di Romania, Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Primariei Orasului Zlatna, al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, al Fundatiei Alistar de la Bucuresti si Breiller din Germania.Manifestarea s-a desfasurat dupa cum urmeaza:
Sambata, 11 mai, a avut loc un, la Accademia di Romania, Simposionul stiintific dedicat Columnei lui Traian. Dupa salutul directorului, prof. Dr. Mihai Barbulescu, a fost prezentat cuvantul Excelentei Sale Domnului Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe, in prezenta reprezentantilor Ambasadelor Romaniei in Italia si la Vatican, Ministrii Consilieri Laviniu Enii si Constantin Banciu.
Au luat cuvantul Victor Craciun, Presedintele Ligii Culturale, Vasile Ponoran, primarul Orasului Zlatna, care a adus omagiul locuitorilor de astazi ai Centrului Daciei, din judetul Alba, Acad. Kopi Kycyku - Albania, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, Membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, fost Rector al Universitătii Timisoara, care a evocat drumul romanilor spre Dacia, poetul acad. Vasile Tarateanu - Cernauti, membru de onoare al Academiei Romane, Dr. Ioana Ungureanu, Ing. ec. dr. Avram Craciun, fost senator, Dan Alistar, presedintele Fundatiei care ii poarta numele, Doina Rizea, ziarist si Ioan Strajan, Presedintele Fundatiei Dacia - Romania, Tudor Ponoran, Stela Cornelia Enescu, din partea presei romanesti din Italia, Tatiana Ciobanu, presedinte comunitatii basarabenilor din Roma, Ileana Ludusan, Presedinta Asociatiei socio - culturale Italo - Romane, gen. (r.) dr. Mircea Chelaru, care a subliniat insemnatatea Columnei ca baza documentara si valoare artistica in perspectiva timpului.
Din lucrarilor Simpozionului desprindem cateva noutati. Mai intai, descoperirea arheologica de la Turnu Severin (lucrarile sunt in derulare) - un amfiteatru roman aproape de piciorul podului de peste Dunare: dl. Profesor Mihai Barbulescu atrage atentia ca pe Columna lui Traian se gaseste un asemenea amfiteatru - ceea ce arata, odata in plus, ca ea trebuie privita si ca document istoric, nu doar ca opera artistica. Dl. Profesor Victor Craciun expune mai pe larg programul Ligii Culturale, si lanseaza cartea dansului "Columna lui Traian", scrisa in limba romana si in limba italiana, iar D-na Profesoara Ioana Ungureanu evoca anii dansei de activitate la Accademia din Romania din Roma si vorbeste despre importanta culturala a Columnei lui Traian pentru italieni, romani dar si francezi ori germani: este considerat de specialisti cel mai important monument artistic roman ajuns pana in zilele noastre. Dl. General (r.) dr. Mircea Chelaru descrie, apoi, un foarte important monument arheologic, abia descoperit in Iordania (dansul a fost de fata la scoaterea lui din pamant de catre arheologii austrieci si italieni) - care atesta ca in anul 107 imparatul Traian se afla la Patra, unde castiga razboiul cu triburile locale rasculate - trebuind, deci, reformulata teoria dupa care el ar fi ramas in Dacia pentru organizarea provinciei. Tot ca noutate: acest monument i-a fost ridicat Imparatului de catre membrii Legiunii III Germina (scris astfel in piatra). Dl. Profesor Nicolae Georgescu vorbeste despre primele comentarii latinesti (de ev mediu) ale Columnei (facute de episcopul spaniol Ciaconus Hispanus la gravurile efectuate de Mutianus, un elev al lui Rafael Sanzio, la inceputul secolului al XVI-lea), unde este descris, intre altele, bourul din stema Moldovei dupa informatiile romanului Nicolaus Olachus (pe care Ciaconus in numeste prietenul sau si care i-a povestit ca acest bour este des intalnit in padurile moldave). De asemenea, arata ca scena cu oferirea capului si mainii lui Decebal, pe o tipsie, Imparatului, este actualmente stearsa de pe Columna (rasluita cu dalta) - si se pastreaza doar in albumele vechi.
In alte luari de cuvant s-a insistat asupra importantei aurului dacic pentru redresarea finantelor Imperiului Roman, asupra miturilor fundamentale din cultura romana ce sunt legate de acest monument, asupra minelor de aur romane de la Zlatna, asupra unei posibile cetati dacice, tot de la Zlatna, construite de Decebal ca rezerva la Sarmisegetuza, asupra posibilitatilor actuale de a face mai cunoscuta Columna lui Traian in lume, prin mijloacele pe care le ofera calculatorul, dar si prin scenografii moderne.
In incheierea lucrarilor a vorbit doamna Lucrezia Ungaro, responsabila Muzeului Fori Imperiale, distinsa specialista in istoria Columnei lui Traian si interpreta a metopelor de pe impresionantul monument - atragand atentia ca razboiaiele dintre daci si romani au pus fata in fata un mare imperiu, cu o tehnica de lupta impresionanta, si un mare regat european, purtator al unei civilizatii inalte: sortii au hotarat, iar in fata sortilor si a sortii zeita Victoria a fost nevoita sa consemneze acest rezultat.
Lucrarile Simpozionului se vor regasi, de altfel, in cartea pe care Liga Culturala o va edita. Dupa cele patru ore se dezbateri a urmat un scurt banchet, oferit auditoriului (formai mai ales din bursierii Accademiei Romana de la Roma, dar si din ziaristi, cetateni romani stabiliti in Roma dornici sa participe) de catre aceeasi Liga culturala.
Duminica, 12 mai, chiar in ziua in care s-au implinit 1900 de ani de la inaugurarea columnei, delegatia a participat, in Piata Sfantul Petru, la Messa oficiata de Papa Francisc I, care, conform traditiei, a rostit binecuvantarea Urbi et Orbi in mai multe limbi, intre care si limba romana.
Luni, 13 mai, delegatia romana a fost primita de Doamna Lucrezia Ungaro la Columna lui Traian, permitandu-i-se sa coboare in incinta monumentului, unde actualmente sunt in desfasurare lucrari arheologice. Aici distinsele doamne romane au venit in costume romanesti traditionale, s-a cantat "Desteapta-te, romane", s-au contemplat de aproape metopele in marmura, s-au facut fotografii, s-au cimentat prietenii cu publicul romanesc ce a auzit de eveniment si a tinut sa ni se alature.
Prof. Victor Craciun,
Presedintele Ligii Culturale Pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni
Prof. Nicolae Georgescu, Universitatea "Spiru Haret"