- Astazi s-a deschis la Bucuresti, pe Strada Ficusului nr. 42, in incinta Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura S.A. targul national al mierii - Salonul eco - apicultura, ce se desfasoara pana la 10 aprilie inclusiv. Cati expozanti sunt?
- Avem 90 de expozanti si in general sunt ceva mai multi producatori apicoli. Sunt aproape 50 de producatori si restul, de 40%, sunt producatori si comercianti de echipamente apicole. Sunt cu stupi, faguri, utilaje pentru extractia mierii si remorce apicole. Este prima editie pe care o facem primavara si per total e a patra editie pe care o organizam. Mierea reprezinta un alimente energetic bogat in glucide usor asimilabile - glucoza si fructoza, dar si alte principii active ca enzime, vitamine, factori cu rol bactericid si bacteriostatic, imprumutand proprietatile gustative si terapeutice ale plantelor de provenienta.
- Cum merg aceste targuri de miere pe timp de criza? Mai sunt interesati romanii sa cumpere miere si produse apicole?
- Da, sigur ca da, merg bine targurile de acest gen. Daca este vreme frumoasa vine si multa lume, asa ca nu ducem lipsa de cumparatori! Aici sunt toate sortimentele de miere din tara noastra: salcam, floarea-soarelui si poliflora. In Franta, de exemplu, mierea de albastrele e pe cale de disparitie, iar la noi inca se mai produc sortimente de miere mai rare, precum: mierea de brad (mierea de mana) - aceasta se produce de la mai multe specii de arbori, mierea de menta din Lunca Dunarii.
- Aveti noroc cu faptul ca targul se desfasoara in curtea Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura S.A., unde exista un spatiu extins pentru desfasurarea unor asemenea manifestari. Cu ce va deosebiti de alte targuri?
- Avem, de exemplu, Aleea Mierii, cum am denumit-o noi, dar si producatori de miere certificata ecologic. Avem si cosmetice pe baza de produse apicole, care sunt la Salonul eco - apicultura, produse certificate, tot in cadrul targului.
Pretul la mierea ecologica nu este cu mult mai mare decat la conventionala, dar per total preturile la targ sunt mai accesibile pentru ca sunt preturi de producator, fara TVA si deci e mai convenabil. Acesta este si scopul targului: consumatorii, bucurestenii, sa gaseasca o diversitate de produse direct de la producatori, la preturi mai mici decat la plafar.
- Ce cosmetice pe baza de miere pot fi gasite in cadrul acestui targ?
- Pe langa sortimentele de miere se mai gasesc celelalte produse apicole: laptisorul de matca pur, polenul, propolisul, tinctura de propolis, capaceala si fagurii de miere.
- Pentru cei care isi doresc sa urmeze reteta de vindecare a cancerului, la care a apelat si doamna Monica Tatoiu, va rog sa ne spuneti ce ingrediente trebuie folosite. Pentru ce altceva mai poate fi folosita aceasta?
- Se amesteca: 1,5 kg de miere de salcam, 300 de grame de polen macinat, 150 de grame de tinctura de propolis, 4 grame de laptisor de matca si 200 de ml de ser fiziologic (acesta nu e obligatoriu). Se folosesc trei linguri pe zi, timp de trei saptamani.
Este un fortifiant, pentru ca produsele apicole in aceasta formula fericita constituie un aport de glucide in stare usor asimilabila, de aminoacizi, proteine, vitamine, minerale care se gasesc in polen. Tinctura de propolis este considerata antibioticul stupului si e antibacteriana.
Laptisorul vine cu complexul B de vitamine, cu o serie de principii active, enzime, aminoacizi, laptisor de matca, un concentrat de vitamine. Lumea observa ca e ceva din natura, accesibil.
- Spuneti-mi cateva cuvinte despre SC Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura S.A. - Bucuresti.
- Da, acesta reprezinta inca de la constituirea sa in 1974 o unitate de referinta apartinand ACA din Romania ce desfasoara o activitate complexa si integrata de productie - cercetare - dezvoltare - valorificare superioara a produselor apicole, pentru a veni atat in intampinarea consumatorilor de produse apicole de calitate, dar si a apicultorilor prin produse specifice necesare practicarii agriculturii. Produse apicole, apiterapeutice si suplimente nutritive pot fi achizitionate de la sediul ICDA de la depozit (persoane juridice), cat si prin noul magazin cu amanuntul din Bd. Ficusului, nr. 42.