*Firma Reosal este noul operator de salubritate care va deservi opt comune din imprejurul Oradiei

Inca de la infiintarea asociatiei de dezvoltare intercomunitara "Zona Metropolitana Oradea", care s-a produs la data de 9 mai 2005, aceasta si-a stabilit ca prioritate elaborarea si implementarea unor proiecte de mediu. In cadrul acestui domeniu s-a regasit in mod constant abordarea unor proiecte privind salubrizarea localitatilor care formeaza asociatia, iar in mod deosebit gestionarea deseurilor.

In cursul anului 2006, Administratia Fondului de Mediu din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a aprobat cofinantarea, in regim nerambursabil, a Zonei Metropolitane Oradea pentru proiectul intitulat "EcoLife" si care a avut un buget total de 60.000 de euro. Scopul proiectului care a fost deja finalizat in anul 2007 a urmarit aspecte de constientizare a populatiei urbane si a celei rurale din zona metropolitana privind importanta care trebuie acordata selectarii selective a deseurilor, utilizarii apei si solului, pentru a asigura conditii optime in procesul prezervarii mediului si dezvoltarii durabile.
In perioada 2006-2007 Asociatia "Zona Metropolitana Oradea" a reusit performanta unica in Romania, obtinand inalta certificare europeana EMAS. In 2007 a fost obtinuta o prima finantare nerambursabila europeana majora, aferenta unui proiect de peste 1.100.000 de euro, care a permis infiintarea si dotarea unui operator de salubritate la nivelul spatiului rural al zonei metropolitane. Beneficiari ai acestui demers sunt membrii fondatori ai asociatiei, respectiv comunele Biharia, Bors, Cetariu, Nojorid, Osorhei, Paleu, Sanmartin si Santandrei.
In 2008 a fost obtinuta o alta finantare nerambursabila europeana, pe un proiect cu un buget de aproape 500.000 de euro, care privea extinderea salubrizarii localitatilor la noii membri ai asociatiei care au aderat in 2007 la aceasta, respectiv comunele Girisu de Cris si Toboliu. Cele doua finantari au prevazut, printre alte obiective, achizitii de echipamente, masini si utilaje specifice domeniului salubritatii, precum si peste 12.000 de containere si pubele care se vor da gratuit populatiei rurale din zona metropolitana. Firma Reosal va asigura incepand din acest an managementul integrat al gestionarii deseurilor la nivelul intregului teritoriu metropolitan.
Ca rezultat al eforturilor facute de comunele din zona metropolitana, inca o finantare nerambursabila europeana a fost obtinuta, de data aceasta chiar de noua asociatie Reosal, pe un proiect avand un buget prevazut de peste 840.000 de euro, in vederea realizarii unei statii de pretratare biomecanica si a unei baze tehnice aferente operatorului public de salubritate, Compania Reosal SA, care isi va incepe activitatea in toamna acestui an.
"In 17 iulie respectiv 22 iulie 2008 au avut loc doua randuri de intalniri la nivelul asociatilor metropolitani, unde au fost definitivate ultimele solutii si masuri care sa conduca la finalizarea proiectelor aflate in derulare si inceperea activitatilor noului operator de salubritate", spune Marcel Tarta, director general al ZMO.