Peste 90% din productia de fructe de padure realizata de Romsilva este destinata exportului, potrivit Agentiei NewsIn. Vesticii cumpara de la producatorul roman zmeura, afine, mure, macese, catina si paducel. Romsilva este cel mai mare producator de fructe de padure de pe piata romaneasca, deoarece in acest caz putem vorbi despre o productie organizata.
In schimb, micii proprietari care si-au primit padurile nu au reusit sa se asocieze pentru a putea vinde cantitati mari pe piata. Dezorganizarea de pe piata interna ii determina pe procesatorii de fructe de padure sa apeleze la importul de materie prima.
Pentru 2006, Romsilva estimeaza productia de fructe de padure la aproximativ 6.500 de tone, o cantitate relativ egala cu cea a anului 2005. Anul trecut, a fost realizata o productie de 6.750 de tone de fructe de padure si in proportie de 90% a fost exportata pe pietele din Germania, Austria, Italia si Franta.
In aceste tari se prefera produsele in stare refrigerata, dar se importa si pentru industria farmaceutica. ßi in 2006, cea mai mare parte a productiei va fi destinata exportului, a declarat un oficial al Romsilva, citat de NewsIn. Asta se datoreaza si faptului ca pretul oferit de catre partenerii externi a crescut cu cateva sute de euro pe tona.
In acest an, cele mai solicitate fructe de padure la export sunt afinele, zmeura si murele, in timp ce oferta celorlalte tari este diminuata fata de anii trecuti. Sezonul de recoltare a fructelor de padure din tara noastra a inregistrat intarzieri din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. (S.N.)