Doina Silistru, senator PSD de Vaslui, a sustinut o declaratie politica in Senat, intitulata "Ce ofera televiziunea publicului?", pe care o puteti citi in continuare.
'Ziua Mondiala a Televiziunii marcheaza data la care, in anul 1996, pe 21 noiembrie, a avut loc, sub egida Natiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii (aceasta zi a fost proclamata prin Rezolutia nr.51/205 a Adunarii Generale a ONU din 17.XII.1996). Evenimentul este menit sa incurajeze schimburile globale intre programele de televiziune, in mod special ale acelora care se concentreaza pe probleme vizand securitatea, pacea, dezvoltarea sociala si economica sau schimburi culturale.
Televiziunea este mijlocul de comunicare de masa cu cel mai mare impact asupra societatii. Televiziunea a fost inventata pentru a inlesni comunicarea si transferul de informatii, pentru a culturaliza informatia.
Televiziunea reprezinta pentru majoritatea dintre noi un mod placut de relaxare, de petrecere a timpului liber. Televizorul este privit si ascultat in orice imprejurare, fiind o buna sursa de informatii. Obiectivul principal al posturilor de televiziune ar trebui sa fie culturalizarea si informarea maselor. Programele TV sunt extrem de variate, unele mai mult, altele mai putin apreciate. Preferintele publicului de televiziune reflecta, in general, preferintele publicului in materie de consum cultural. Dorinta de a castiga audienta a facut ca majoritatea televiziunilor sa uite de rolul de formator de opinie. Emisiunile culturale au fost inlocuite cu reality-show-uri si emisiuni de divertisment de cea mai proasta calitate, oferindu-le telespectatorilor o evadare intr-o realitate paralela, pentru a uita de neajunsurile propriei vieti. Televiziunile ar trebui sa ofere publicului in primul rand decenta. Prin promovarea cultului pentru rating, televiziunile propaga violenta si contribuie decisiv la raspandirea unor modele comportamentale construite pe valori fie elementare, fie direct inferioare. Televiziunile ar trebui sa ofere informatii pregatite profesional de catre profesionisti, sa aduca pe ecrane oameni competenti si sa tina cont de interesul public, pentru a-i aduce un plus de informatie, de cunoastere.
Rolul televiziunii in viata noastra este extrem de important, de multe ori, cu efecte in schimbarea atitudinii si a comportamentului. Televiziunea poate avea o serie de efecte negative asupra unui copil, ea poate diminua somnul nocturn al unui copil care ii poate provoca oboseala, mai ales cea vizuala, tulburari de atentie, scaderea formei si a performantelor fizice. E un efort aproape imposibil de a propune cartea in locul televizorului, pentru ca nefiind atat de puternic stimulati vizual, lectura devine plictisitoare pentru copiii care nu au acest exercitiu. Majoritatea specialistilor mentioneaza patru factori agravanti datorati televiziunii: un efect de pasivitate (indiferenta si insensibilitate anormala fata de violentele efective), un efect de cerc vicios (tendinta de a se indentifica cu personajele agresive, de a actiona asemenea lor si de a cauta mereu emisiuni prea brutale) si un efect de teama excesiva de a nu cadea victima violentei. Cercetarile neuropsihologilor demonstreaza ca vizionarea TV altereaza in special capacitatile cognitive ale persoanei: procesul invatarii este dezavantajat, dar si gandirea logica si analitica, discursivitatea, capacitatea de exprimare a ideilor, creativitatea si chiar dezvoltarea inteligentei.
31 decembrie 1956 este ziua cand a fost inaugurata in Romania televiziunea de stat, denumita si Televiziunea Romana. Daca ar fi sa rezumam activitatea Televiziunii Romane de pana in 1989, trei perioade ar fi de luat in seama: pionieratul intre anii 1955 - 1968, perioada de aur 1968 - 1982 si decadenta intre anii 1983 - 1989. In 1985 programul TVR a fost limitat la doar 2 ore pe zi, emisiunile fiind in cea mai mare parte dedicate cultului personalitatii lui Nicolae si Elena Ceausescu. In decembrie 1989 TVR are ocazia de a transmite in direct unul din evenimentele majore ale istoriei recente a Romaniei, cunoscut sub numele de Revolutia Romana din 1989.
Televiziunea continua sa fie sursa principala de informatii pentru cea mai mare parte a populatiei. Televiziunea trebuie sa promoveze valorile creatiei culturale, stiintifice, nationale si universale, ale minoritatilor nationale, precum si valorile democratice, civice, morale si sportive. Importanta televiziunii in viata publica este readusa in discutie, anual, cu prilejul Zilei Mondiale a Televiziunii, marcata in 21 noiembrie. Nu ne ramane, decat sa transmitem tuturor profesionistilor, redactori, operatori sau personal tehnic, urarile de bine atat pe plan personal, cat mai ales pe plan profesional, realizarea de emisiuni cat mai obiective pentru informarea corecta a telespectatorilor, indiferent de tematica acestora.'