Cu ocazia Zilei Mondiale a Postei, Posta Romana lanseaza o serie de expozitii la Muzeul National Filatelic, incluzand incursiuni prin istoria postei romanesti si a timbrelor.
Ziua Mondiala a Postei este marcata de diverse actiuni la nivel national. La Muzeul National Filatelic pot fi observate timbre, carti postale, reviste de specialitate, scrisori, stampile si alte documente postale importante. Si cea mai lunga scrisoare din lume poate fi admirata la muzeu, ea masurand 413,80 metri. A fost scrisa in 2008 de 2110 copii de la scolile din Brasov si se adresa lui Mos Craciun.Cei peste 35.000 de postasi romani sunt reuniti intr-o retea de 7.100 de subunitati, distribuind in fiecare saptamana aproximativ 11 milioane de expedieri. De curand, Posta Romana se poate lauda si cu castigarea unei medalii de aur si a doua medalii de argint la Balcaniada Marsul Factorilor Postali, din Samsun, Turcia.
In urma cu 131 de ani lua fiinta Uniunea Generala Postala prin semnarea Tratatului de la Berna de catre cei 22 de membri fondatori, printre care si reprezentantul Principatelor Romane - George Lahovari, Director General al Postelor si Telegrafului.
Chiar daca in 1878, Uniunea Generala Postala devine Uniunea Postala Universala (UPU), ziua semnarii Tratatului de la Berna, 9 octombrie, a ramas Ziua Mondiala a Postei.
Aceasta zi s constituie un bun prilej de a se reafirma aprecierea fata de eforturile constante depuse de institutiile postale din intreaga lume si de toti angajatii acestora. Membra fondatoare a Uniunii Postale Universale - UPU, institutia postala din Romania isi face in ultima vreme din ce in ce mai mult simtita prezenta pe scena lumii. Ca o dovada a faptului ca Posta Romana a devenit un punct de referinta pentru implementarea noilor strategii privind acest mod de comunicatii traditional stau preluarea presedintiei, in anul 2004, a consiliului de administratie al UPU si a Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT).
In aceasta zi, avem prilejul sa ne amintim cat de importanta este munca lucratorilor postali pentru viata noastra cotidiana si cum multe lucruri, care noua ni se par firesti, de la trimiterea unei scrisori pana la transferul rapid al unei sume de bani, ar fi, fara ei, de neconceput.