Pentru ca au avut in 2009 afaceri de peste 70 de milioane de lei, au multi angajati si detin active importante, peste 40 de firme doljene vor trece de la anul in categoria marilor contribuabili. Asta inseamna ca firmele vor plati toate impozitele la Bucuresti si vor depune declaratiile direct la ANAF. Aflati din GdS dupa cine "plange" Fiscul doljean.

Criza nu si-a aratat coltii chiar pentru intregul mediu local de afaceri. Cateva zeci de firme din Dolj au avut afaceri bune anul trecut. Atat de bune incat aproximativ 40 dintre agentii economici de talie mare din judet vor deveni din 2011 "mari contribuabili", potrivit legislatiei fiscale actuale. Ce se schimba de anul viitor pentru aceste companii care intra in categoria marilor contribuabili. Ele nu isi vor mai plati impozitele la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, ci direct la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Vor fi verificate de inspectorii de la Directia Mari Contribuabili si nu de cei de la DGFP Dolj. Tot la ANAF isi vor depune firmele respective si declaratiile lunare on line. Nu oricine intra in categoria marilor contribuabili. Daca pana acum firmele respective ar fi trebuit sa depaseasca pe anul trecut o cifra de afaceri de 70 de milioane de lei, acum a scazut pragul cifrei de afaceri, dar ANAF a selectat firmele si in functie de numarul de angajati si de activele detinute. Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, felicita companiile care devin mari contribuabili, dar regreta pierderea multora din randul contribuabililor mijlocii care plateau la judet darile catre stat.
"Este imbucurator ca asa multe firme trec in categoria marilor contribuabili. Acest lucru inseamna ca au avut activitate foarte buna anul trecut si au realizat cifre de afaceri foarte mari", a precizat directorul DGFP Dolj, Eugen Calinoiu.

Popeci, Softronic, Gecorom, firmele dupa care "plange" Fiscul

Pe lista cu companiile care isi vor plati darile la ANAF figureaza firme cu multi angajati, cu afaceri importante, dar si regiile din subordinea Primariei Craiova. Vor trece la "mari contribuabili" companii precum Popeci Utilaj Greu, Domarcons, Gecorom, Softronic, Top Gel, Serpico, Sud Oil - firme a caror plecare din Dolj (din punct de vedere a impozitelor) afecteaza Fiscul, pentru ca obligatiile de plata se vor achita la nivel central. Doar daca respectivele companii au puncte de lucru pe teritoriul Doljului, atunci vor plati la nivel local o parte din darile catre stat. Plata impozitelor in Capitala da bine la imaginea firmei si poate sprijini afacerile viitoare, crede mediul de afaceri.
"Imi pare rau ca nu mai suntem in zona Doljului cu impozitele, dar cred ca va fi bine faptul ca intram in categoria marilor contribuabili. Speram ca acest lucru sa fie de bun augur pentru dezvoltarea ulterioara a firmei", a spus directorul Top Gel, Adriean Asan Mic. Raportarile firmelor se fac on line, dar avansarea in grad a firmei aduce si aspecte negative: o birocratie mai mare, deplasari mai multe in Bucuresti si verificarea firmei de catre inspectorii de la Directia Mari Contribuabili, din cadrul ANAF.
De asemenea, printre viitorii contribuabili de talie mare se numara si MAT Craiova, Flormang, Remat, Sucpi, Fratii Bacriz, Proiect SA, Cervina Segarcea, Constructii Montaj. De la anul ar urma sa-si plateasca impozitele la Bucuresti pana si Automobile Craiova, companie care a detinut Daewoo si care acum este societate distincta pana cand se realizeaza fuziunea stabilita in contractul de privatizare intre Ford si statul roman. Pe lista figureaza si Compania de Apa, RAT Craiova sau RAADPFL, toate din subordinea municipalitatii. Acestea doar vor plati impozitele catre stat la ANAF, nu li se schimba forma de organizare.

Alte firme redevin contribuabili mijlocii

Daca pentru cei de mai sus anul 2009 a fost destul de bun pentru afaceri, exista alte companii care au revenit de la Bucuresti, direct in urmarirea Fiscului doljean. Printre cele care se intorc de la anul in "grija" Finantelor doljene sunt Rucom, Dumagas Transport si Simode, ca si contribuabili mijlocii, dupa ce le-a scazut anul trecut cifra de afaceri sub 70 de milioane de lei.