Cele noua sute de milioane de lei, destinate construirii unui nou sediu pentru Muzeul de Arta Vizuala, stau neutilizate in bugetul Consiliului Judetului. Directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, se arata ingrijorat de eternele aminari ale lucrarilor, dar si de posibilitatea ca patrimoniul artistic sa ajunga in strada.

Directorul Muzeului de Arta Vizuala a acuzat dur, joi, autoritatile judetene pentru ca nu sint in stare sa foloseasca banii din buget pentru a construi un nou sediu pentru institutia muzeala. Valoarea lucrarilor de arta plastica ce se regasesc in patrimoniul Muzeului de Arta Vizuala depaseste zece milioane de euro, asa cum ne-a declarat Dan Basarab Nanu cu putin timp in urma. "Nu se poate spune exact, in cadrul unui muzeu, care este valoarea lucrarilor aflate in proprietatea sa. Unele tablouri ajung si la citeva zeci de mii de euro, daca nu si mai mult", a sustinut directorul muzeului galatean. Lucrari semnate de Nicolae Grigorescu, Teodor Dima, Nicolae Tonitza, Theodor Palady si Victor Braun sint doar citeva dintre picturile aflate in proprietatea Muzeului de Arta Vizuala. Episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, a declarat ca nu va arunca muzeul in strada, dar a afirmat ca doreste sa schimbe, in parte, destinatia muzeului intr-una ortodoxa, moment in care lucrarile de patrimoniu ar putea ramine fara spatiu de depozitare si prezentare, in cazul in care Consiliul Judetului nu reuseste sa construiasca un alt sediu.

Noua sute de milioane stau in cont

Directorul muzeului a lasat sa se inteleaga ca situatia este inacceptabila, din moment ce institutia muzeala pe care o pastoreste este unica in Romania. "Este de inteles ca actualul sediu a fost retrocedat, ca asa este normal sa se respecte drepturile celor care au fost deposedati de proprietati de regimul comunist, dar noi sintem in postura de a ramine in curind in strada. Au existat sapte-opt propuneri pentru construirea unui muzeu, nu s-a aprobat nici una. Este inadmisibil, in conditiile in care banii prevazuti pentru acest proiect exista in buget", a precizat Dan Basarab Nanu. Eugen Durbaca, presedintele Consiliului Judetului Galati, a recunoscut public ca institutia pe care o conduce are rezervate noua sute de milioane de lei pe anul 2006 pentru ridicarea unui sediu destinat Muzeului de Arta Vizuala. "O sa se rezolve problema sediului, mai intii trebuie sa gasim un teren apt pentru construirea unui astfel de proiect. Nu s-a gasit inca un spatiu pe care noi sa putem construi noul muzeu", a adaugat presedintele Consiliului Judetului Galati. Propunerile inaintate de conducerea Muzeului de Arta Vizuala au fost respinse de consilierii judeteni motivind litigii asupra proprietatii terenurilor avute in vedere.

Nanu a rabufnit

Actualul sediu al muzeului galatean a fost retrocedat definitiv in luna martie 2006 catre Episcopia Dunarii de Jos printr-o hotarire a Consiliul Judetului Galati, dupa ce in prealabil Ministerul Culturii aprobase actul de repunere in posesie. Muzeul de Arta Vizuala continua sa-si desfasoare activitatea in cladirea de pe strada Domneasca, imobilul retrocedat beneficiind de intelegerea Bisericii pina in momentul in care Consiliul Judetului va ridica un nou sediu. Pentru viitoarea cladire s-au alocat deja noua sute de milioane de lei pe anul in curs, suma ramasa neutilizata in bugetul Consiliului Judetului Galati. "Nu se poate asa ceva. Bani exista, in schimb nu inteleg de ce nu s-a aprobat o hotarire in CJ prin care sa se repartizeze un teren pentru construirea unei cladiri pentru institutia noastra", a declarat Dan Basarab Nanu.