Airbus A380, cel mai mare avion comercial si de pasageri din lume, a avut zborul inaugural ieri, decolind de pe Aeroportul Toulouse-Blagnag cu sase pasageri la bord, informeaza AP. Dupa 11 ani de pregatiri si costuri de zece miliarde de euro (13 miliarde de dolari), zborul a avut loc sub supravegherea a 50 de ingineri la sol si in prezenta a 50.000 de spectatori. Cele patru motoare ale celui mai mare avion comercial din lume au purtat in aer 280 tone metrice (308 tone), devansind Boeingul B747, aflat in serviciu de mai multi ani. De asemenea, va fi cel mai economic avion din lume, in termenii consumului de carburant, cu un consum de aproximativ trei litri la suta de kilometri per pasager. In varianta standard, A380 va putea transporta 555 de pasageri, pe o distanta de maxim 15.000 de kilometri. in varianta cargo, va putea transporta 148,5 tone, la o distanta de 10.800 kilometri. Noul model Airbus are 73 de metri lungime, 24,1 metri inaltime, iar anvergura este de 79,8 metri.
Compania franceza producatoare a primit deja comenzi in valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Airbus A380 este dorit deja de 15 companii aeriene, care au comandat 144 de aeronave. Primul aparat va fi livrat companiei Singapore Airlines, iar prima cursa comerciala va avea loc in iulie 2006. Pe lista de asteptare se afla companii de renume din domeniul transporturilor aeriene, precum Air France, Lufthansa, Virgin Atlantic sau Qantas. De asemenea, se va afla in serviciul unor renumite companii de curierat, cum ar fi FedEx sau UPS. Conducerea Airbus estimeaza ca va livra 750 aparate A380 pina in anul 2019.
Avionul gigant Airbus 380 "dovedeste ca europenii nu au motive sa se indoiasca de capacitatile lor ", a apreciat, comisarul european pentru industrie, Guenter Verheugen. "Este o piata puternic disputata, iar faptul ca o intreprindere europeana devine lider pe piata mondiala, atit din punct de vedere tehnologic, cit si din punct de vedere economic, dovedeste ca nu avem de ce sa ne subestimam posibilitatile ", a declarat Verheugen, pentru televiziunea publica germana. Airbus 380, a mai spus comisarul european, dovedeste ca "Europa poate realiza tot ceea ce isi propune cu adevarat ".