Firmele sunt destabilizate de avalansa de taxe si ordonante care schimba continuu mediul economic. Oamenii de afaceri cer guvernului o strategie fiscala pe minimum trei ani.

Mediul de afaceri este derutat de avalansa de ordonante de urgenta date de guvern peste noapte si revenirile asupra acestora, care se adauga problemelor cauzate de criza financiara. Pe langa costurile aferente cu plata tuturor celor peste 450 de taxe si impozite, patronii sunt supusi la costuri suplimentare cu angajarea consultantilor, avocatilor si specialistilor in domeniu pentru a le explica eventualele neintelegeri survenite in urma ordonantelor de urgenta date de guvern privind introducerea altor taxe. Intreprinzatorii se confrunta cu aceeasi problema, indiferent de guvernantii care sunt la putere, si anume lipsa unei strategii fiscale. Acestia sustin ca an de an li se promite o legislatie privind implementarea unei strategii fiscale pentru o mai buna predictibilitate privind bugetul de stat si a modului de cheltuire a banului public, dar aceasta nu a aparut nici pana in prezent, ceea ce duce la un mediu de afaceri instabil.
In aceste conditii, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere guvernului si Ministerului Finantelor sa elaboreze o strategie fiscala pe cel putin trei ani, argumentand ca declaratiile contradictorii ale reprezentantilor executivului privind diferite variante de masuri fiscale in 2009 si 2010 creeaza confuzie.
AOAR reaminteste Ministerului Finantelor ca a promis mediului de afaceri si societatii, inca din ianuarie 2009, realizarea unei programari bugetare multianuale, pentru o mai buna predictibilitate privind bugetul de stat si a modului de cheltuire a banului public.
Ordonantele de urgenta vin pe banda rulanta

Oamenii de afaceri considera ca inacceptabila continuarea emiterii de ordonante de urgenta care promoveaza modificari ale Codului Fiscal, ale Codului de Procedura Fiscala si alte reglementari. "Reamintim ca, in cadrul dialogului social si al numeroaselor intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri, Ministerul de Finante s-a angajat sa initieze discutii si sa dea publicitatii, in trimestrul doi al acestui an, propunerile pentru modificarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, astfel incat, pe baza dezbaterii publice, sa fie aprobate legal noile reglementari care vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2010. Realitatea arata ca se adopta pe banda rulanta decizii care se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2009 sau luarea in considerare a unor cifre de afaceri realizate in anul 2008", se spune intr-un comunicat al AOAR.

Transparenta Finantelor, in scadere continua

Reprezentantii oamenilor de afaceri sustin ca transparenta activitatii Ministerului Finantelor a scazut, indeosebi in ceea ce priveste finantarea investitiilor publice, iar aceasta situatie reprezinta un semn major de ingrijorare fata de cheltuirea banului public in vederea sustinerii economiei pentru o iesire cat mai rapida din criza economica. "Mediul de afaceri romanesc este suficient de matur, informat si responsabil pentru a lua in discutie orice tip de masuri fiscale, sau de alta natura, in conditiile existentei unor analize profesioniste, corecte si bazate pe realitatile anului 2009 si in conditiile in care, in mod onest, se doreste fiscalizarea echitabila a tuturor sectoarelor de activitate, indiferent de interese personale sau de partid", potrivit comunicatului.