Producatorii din industria alimentara vor scadea preturile produselor pentru a scapa de stocurile excedentare dupa aderare, conform cerintelor Uniunii Europene. Preturile vor scadea mai ales la zahar si la carnea de porc, conform producatorilor romani, citati de NewsIn.
Astfel, potrivit presedintelui Patronatului Producatorilor de Zahar, Ion Armenean, "pretul zaharului la poarta fabricii a coborat cu 10%, de la 2 lei la 1,7 lei". "Pretul carnii de porc la producatorii romani este mai mic cu 3 lei/kg comparativ cu anul trecut, iar o explicatie posibila ar fi dorinta producatorilor de a scapa de stocurile excedentare", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Romania, Gheorghe Caruz, pentru NewsIn. Acesta a precizat ca, daca anul trecut pretul de producator la carnea de porc ajungea pana la 9,8 lei/ kg, in prezent pretul la carnea de porc nu depaseste 7 lei/kg. In privinta carnii de pasare, producatorii spun ca nu detin stocuri excedentare. Se considera stoc excedentar cantitatea care depaseste cu 10 % media stocurilor din ultimii ani de activitate. In cazul in care agentul economic nu transmite datele despre stocuri in termenul stabilit sau daca furnizeaza informatii eronate, risca o amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.
Potrivit unei liste stabilite de Comisia Europeana, stocurile de carne, lapte si produse lactate, cereale, faina, orez, malt, dar si de usturoi, margarina sau zahar vor fi penalizate dupa 1 ianuarie 2007. (A.ß.)