Pretul zaharului s-a aliniat la cel european. Daca de la poarta fabricii un kilogram de zahar pleaca cu un pret de 2,2 lei pe kilogram, pana la consumator pretul depaseste 3 lei pe kilogram. Cu toate acestea, directorul executiv al Patronatului Zaharului, Gheorghe Bejan, ne asigura ca anul acesta pretul zaharului nu va mai creste pentru ca a atins deja nivelul european. Totusi, tara noastra va fi obligata sa importe zahar din tarile UE, chiar daca este capabila sa-si asigure consumul intern. Si asta pentru ca Romania consuma anual intre 550.000 si 600.000 de tone de zahar, iar cota de productie de zahar alocata de UE este de doar 440.000 de tone.

Pe de alta parte, fermierii se plang de suma mica pe care producatorii de zahar o ofera prin contract. Cultivatorii primesc in schimbul unei tone de zahar echivalentul in bani a 55 de kilograme de zahar.
De curand, producatorii de zahar si cultivatorii de sfecla au stabilit ca, in perioada octombrie 2007-septembrie 2008, pretul minim pentru o tona de sfecla de calitate standard, respectiv cu un continut de zahar de 16%, sa fie de aproximativ 30 de euro, potrivit acordului interprofesional aprobat de ministrul Agriculturii, acord care se aproba anual. Astfel, cultivatorii vor vinde sfecla de zahar catre fabrici la un pret minim de circa 30 de euro pe tona. Acordul a fost incheiat intre Organizatia Interprofesionala Nationala Zaharul din Romania, Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar si Asociatia Patronatul Zaharului din Romania si a fost aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes. Potrivit Ministerului Agriculturii, sfecla de zahar se cultiva pe baza de contract incheiat intre producatorii agricoli si fabricile de zahar. Fabricile de zahar asigura samanta, substantele pentru combaterea bolilor si daunatorilor, ingrasamintele chimice si utilaje pentru pregatirea terenului in regim de prefinantare. De asemenea, asigura si urmareste tehnologia de cultura. Tot fabricile de zahar sunt cele care incheie contracte cu producatori agricoli particulari pe suprafete cuprinse intre 0,3 hectare si 5 hectare, iar cu exploatatiile agricole suprafetele pot ajunge si la 200-300 ha.
Acordul interprofesional semnat de curand intre minister si producatori prevede ca pretul minim va putea fi modificat in functie de continutul de zahar, variind intre 25,46 euro pe tona si 38,57 euro pe tona. Contractele de producere, cumparare, livrare si plata dintre cultivatori si producatorii de zahar trebuie sa fi fost incheiate pana la 1 mai, iar situatia, transmisa Ministerului Agriculturii pana la 15 mai, potrivit acordului. Acelasi acord mai prevede ca plata materiei prime sa se faca integral pana la 31 martie 2008, in trei transe.

Obligati sa importam din UE

Desi ar putea sa produca suficient zahar pentru consumul intern, Romania este totusi obligata sa importe acest produs. Directorul executiv al Patronatului Zaharului ne-a declarat ca tara noastra consuma anual intre 550.000 si 600.000 de tone de zahar, iar cota de productie de zahar alocata de Uniunea Europeana Romaniei este de doar 440.000 de tone. Diferenta necesara pentru consum va fi importata din statele membre UE.
Potrivit unei informatii Mediafax de la sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a respins propunerea Ministerului Agriculturii privind suplimentarea cotei de zahar din sfecla, prin transferarea unei cantitati din cota alocata pentru prelucrarea zaharului brut.
O alta solicitare a Ministerului Agriculturii transmisa CE vizeaza proiectul Comisiei de reducere a cotei totale de zahar de la nivelul Uniunii cu 12%, in anul de comercializare 1 octombrie 2007-30 septembrie 2008, pentru reducerea excedentului comunitar de zahar.