Firmele din Romania vor putea importa anumite cantitati de zahar brut din trestie de zahar din afara Uniunii Europene, beneficiind de un regim de taxe vamale reduse, pana in 2009, potrivit unei decizii a Parlamentului European. Parlamentul a aprobat propunerea Comisiei Europene de deschidere a unor contingente tarifare pentru importurile de zahar brut din trestie de zahar pentru Romania si Bulgaria, in anii de comercializare 2006-2007, 2007-2008 si 2008-2009.
Firmele romanesti, care importau, inaintea aderarii Romaniei la UE, cantitati importante de zahar brut din state non-UE precum Brazilia, au solicitat autoritatilor europene sa accepte ca, in limita anumitor cantitati, aceste importuri sa beneficieze, dupa aderare, de taxe vamale reduse, de 98 de euro pe tona. Dupa 1 ianuarie 2007, taxele vamale la importurile cu UE sunt zero, iar pentru livrarile din afara UE este aplicat sistemul tarifar de la nivelul Uniunii. Contingentul aprobat in cazul Romaniei este de 247.227 de tone, pentru anul de comercializare 2006-2007, si de 329.636 de tone, in total, pentru campaniile 2007-2008 si 2008-2009. Importul de zahar brut vine in special din Brazilia si Cuba. Raportul fixeaza atat cantitatile, cat si pretul zaharului brut importat, pentru a evita o eventuala competitie neloiala in acest sector. Singurul amendament sosit la acest raport specifica faptul ca, dupa trei ani, aceste reglementari preferentiale nu trebuie sa se mai aplice. In ce priveste Romania, cultivarea sfeclei de zahar si cotele aprobate de Comisie ar putea fi rediscutate. De altfel, producatorii din Romania intentionau sa solicite renegocierea cotei de zahar din sfecla inca de anul trecut, considerand ca potentialul de productie in acest sector este mai ridicat decat cota alocata.
Se considera rezonabila si posibilitatea cresterii sau diminuarii pretului de 98 de euro pe tona cu 0,14% in functie de gradul de polarizare a zaharului brut importat de pe pietele terte. Exista insa dificultati in emiterea certificatelor de import din cauza unor diferente de interpretare legislativa intre normele romanesti si cele europene, adaugand ca Ministerul Agriculturii din Romania lucreaza in prezent la simplificarea normelor. Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 10.000 de tone de izoglucoza.