Angajatii Menarom vor fi disponibilizati in urma intrarii societatii in lichidare voluntara, acest lucru urmind sa fie consfintit printr-un act normativ aprobat de Executiv.

Lichidarea voluntara a societatii Menarom, demers care a inceput odata cu desemnarea lichidatorului care se va ocupa de vinzarea activului functional al societatii, va avea si consecinte neplacute. Directorul general al Menarom, Gabriel Cristea, ne-a declarat ca, pina la data de 15 august, Executivul ar trebui sa adopte un act normativ care sa prevada disponibilizarea celor 400 de salariati ai societatii care vor beneficia de protectie sociala. Potrivit directorului general al Menarom, angajatii vor intra in somaj si vor beneficia de platile compensatorii prevazute de Ordonanta nr. 116 din 2006. "In termen de doua luni de la aparitia hotaririi de guvern ar trebui finalizata disponibilizarea efectiva a celor 400 de salariati ai societatii. Daca lichidatorul desemnat de AVAS nu va reusi sa vinda in perioada in care s-a angajat activul functional al Menarom, societatea va fi ulterior inchisa", ne-a precizat Gabriel Cristea.

Potrivit aceleiasi surse, lichidatorul va stabili de comun acord cu AVAS, actionarul majoritar al Menarom, obligatiile ce vor reveni firmei care va cumpara activele societatii, acestea urmind a fi cuprinse in caietul de sarcini. "Lichidatorul va stabili, impreuna cu AVAS, prevederile caietului de sarcini care va fi cumparat de firmele care doresc sa participe la licitatia pentru vinzarea activului functional al societatii. In acest caiet de sarcini este posibil sa fie prevazuta obligativitatea ca noul patron sa mentina obiectul principal de activitate al Menarom sau, in cazul in care face angajari, sa incadreze cu prioritate o parte dintre salariatii disponibilizati", ne-a mai precizat Gabriel Cristea.

Menarom are ca obiect principal de activitate proiectarea, producerea si comercializarea produselor si echipamentelor pentru industria navala, 75% din productia societatii fiind destinata pietei externe. Menarom, la care AVAS detine 51% dintre actiuni, a intrat in lichidare voluntara in baza hotaririi luate, la data de 29 mai, de Adunarea Generala a Actionarilor deoarece datoriile acumulate depaseau capitalul social. Astfel, in timp ce capitalul social al unitatii este de 2,5 milioane de lei, datoriile acumulate erau de aproximativ 10 ori mai mari, mai exact de 23,8 milioane de lei.