Incalzirea timpurie a vremii va creste anul acesta consumul de apa minerala in Romania cu peste 10%, se arata intr-un studiu publicat de Revista Bunurilor de Larg Consum. Cu toate acestea insa, Romania se numara printre tarile cu cea mai scazuta rata de consum din Uniunea Europeana.
Potrivit studiului, un roman consuma de doua ori mai putina apa minerala decat un locuitor din tarile dezvoltate. Studiul arata ca un roman consuma in medie 42 de litri de apa minerala pe an, in timp ce la nivelul Uniunii Europene consumul anual de apa este de 100-110 litri de persoana.
Consumul redus de apa minerala este explicat prin puterea scazuta de cumparare a romanului si prin lipsa de educatie in acest sens. Potrivit studiului, mai mult de jumatate dintre locuitorii Romaniei se afla la sate, unde consumul de apa minerala este doar 10% din cantitatea totala. Restul de 90% se consuma in mediul urban si in zonele turistice. O alta cauza este pretul mare.
In Romania, o sticla de apa minerala de un litru costa 30 de eurocenti, aproape dublu fata de o sticla similara in alte tari europene. Pretul ridicat se explica prin capacitatile reduse de imbuteliere a apei din tara noastra.
Potrivit statisticilor in domeniu, anul trecut, in Romania s-au comercializat aproape un miliard de litri de apa minerala, dintre care aproape 700 de milioane de litri de apa minerala carbogazoasa si 300 de milioane de litri de apa naturala plata.