Varujan Vosganian sustine ca Ministerul Economiei si Comertului va corela in acest an politicile salariale si cele din domeniul energetic cu tinta de inflatie anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acesta a recunoscut ca politica sociala va fi aliniata la standardele tarilor dezvoltate in circa 20 de ani, iar eliminarea decalajelor de dezvoltare intre mediul rural si cel urban va avea loc in 2020-2025.
¥inta de inflatie a bancii centrale pentru acest an este de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. Principalele incertitudini din acest an se refera la evolutia preturilor alimentelor, titeiului si a gazelor naturale, dar si la evolutia cursului de schimb, explica recent Isarescu. BNR prognozeaza o inflamare a preturilor de consum in perioada aprilie - septembrie 2007, pe fondul ajustarilor de preturi administrate.
Totodata, potrivit lui Vosganian, Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din Uniunea Europeana extinsa.
In ceea ce priveste politica fiscala, veniturile bugetare vor ajunge la o pondere in Produsul Intern Brut (PIB) apropiata de cea din tarile dezvoltate, de 37-38%, in perioada 2010-2012. Competitia in economie se va imbunatati in doi-trei ani, dupa eliminarea companiilor si a industriilor cu pierderi, a mai spus ministrul Vosganian. (A.S.)