Tariful gazelor naturale furnizate populatiei va creste cu 5% pana la 8% in acest an, dar cuantumul majorarii ar putea fi mai redus daca va scadea pretul de achizitie a gazelor naturale din import, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la Medias, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.
Declaratia lui Vosganian contravine celor spuse de premierul Tariceanu la sfarsitul anului trecut, cand promitea populatiei ca a convenit cu producatorii sa gaseasca o formula prin care sa se evite pe perioada urmatoare, pana la finele lui 2008, cresterea pretului la gaze la consumatorul casnic. Premierul spunea atunci ca una dintre variante ar fi crearea unui Fond de ajutorare sociala, unde companiile producatoare vor putea contribui financiar, pentru a atenua variatiile de preturi.
Dupa cum se pare insa, declaratiile din noiembrie 2006 ale premierului nu au mai ajuns si la urechea actualului ministru al Economiei, care, la o intalnire la Medias cu reprezentantii companiilor din industria gazelor naturale, Romgaz, Transgaz si E.ON Gaz Romania, a anuntat scumpirile de anul acesta.
Mai mult, Vosganian s-a aratat preocupat de veniturile companiilor producatoare de gaze din Romania, discutiile cu E.ON Gaz, Romgaz, Transgaz, Gaz de France vizand si posibilitatea ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale sa modifice modul de calcul al tarifelor, pentru a permite acestor companii sa-si creasca profiturile, pentru a finanta investitii.
Referindu-se la Fondul social anuntat de Tariceanu, oficialul MEC a invitat companiile din domeniul energiei electrice sa participe la constituirea fondului social pentru consumatorii de gaze naturale, ca un gest de "prestigiu".
"Cu cat sumele atrase la fondul social vor fi mai mari, cu atat va fi mai mare numarul celor care vor beneficia de acest lucru", a explicat Vosganian. (Mugur Cosmin)