Economia romaneasca continua sa urmeze trendul ascendent. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri la Viena ca in 2006 investitiile au atins valoarea de 7,2 miliarde de euro, iar cresterea economica a fost de aproximativ 7,8%. Vosganian a apreciat ca in 2007 economia romaneasca va creste cu circa 6,5%.
Cresterea economica din 2006 a fost estimata anterior de autoritati in intervalul 7,3-8,3%, avand in vedere ritmul de 7,8% consemnat dupa primele noua luni si tendintele inregistrate in trimestrul al patrulea in ultimul an.
Vosganian a tinut o prezentare despre economia Romaniei la o conferinta organizata ieri la Viena. Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu-Tariceanu declara la randul sau ca ritmul de crestere economica pe ansamblul anului trecut ar putea depasi nivelul de 8%.
Cresterea economica din 2004 s-a situat la 8,4%, iar in 2005 Produsul Intern Brut a consemnat un spor de 4,1%, in principal ca urmare a diminuarii productiei agricole.
Pe de alta parte, Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa includa privatizarea BCR, pentru care statul a incasat 2,2 miliarde de euro in toamna anului trecut.
Datele revizuite ale Bancii Centrale pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,23 miliarde de euro, nivel apropiat de cel provizoriu, de 5,19 miliarde de euro. (A.ß.)