In cursul lunii mai administratia Combinatului intentioneaza sa dea unda verde primei operatiuni de autodisponibilizare din acest an, a saptea din istoria platformei siderurgice.

Intentia administratiei ArcelorMittal Galati de a continua si in cursul acestui an operatiunea de autodisponibilizare a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa sustinute recent de catre directorul general al Combinatului, Augustine Kochuparampile. Potrivit informatiilor pe care le detinem, in cursul lunii mai ar urma sa aiba loc prima operatiune de autodisponibilizare din acest an, care este a saptea desfasurata de la privatizarea Combinatului. La inceputul saptamanii viitoare reprezentantii conducerii si ai sindicatelor vor discuta pe tema autodisponibilizarilor si a externalizarii unor activitati, cum ar fi producerea oxigenului.

Conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca (CCM) de la ArcelorMittal Galati, angajatii care vor primi unda verde pentru a parasi societatea vor primi recompense financiare din partea conducerii. Sumele acordate vor fi de 16.000, 18.000 si respectiv 20.000 de lei, in functie de vechimea la locul de munca. De asemenea se va mai acorda cate un salariu net inregistrat in luna anterioara plecarii pe o perioada de 6, 9 sau 12 luni, la care se adauga o suma echivalenta cu cuantumul ajutorului de somaj.

Ramane de vazut cat va dura noua operatiune de autodisponibilizare, care cel mai probabil ar putea incepe la sfarsitul lunii mai, precum si perioada pe care o vor avea la dispozitie cei care doresc sa-si paraseasca locurile de munca.

In urma celor sase operatiuni de autodisponibilizare care au avut loc pana acum pe platforma siderurgica circa 12.600 de angajati au decis sa renunte la locurile lor de munca. Ultima schema de plecari voluntare a fost pusa in practica anul trecut, in perioada 15 iunie - 30 noiembrie, in urma careia aproximativ 700 de siderurgisti au primit unda verde pentru a parasi societatea, cei mai multi dintre acestia fiind aflati in pragul pensionarii sau cei care aveau probleme de sanatate.