Dezvoltarea Transilvaniei de nord, dezbatuta la Oradea. Agentiile de dezvoltare vor sa aiba puterea de a decide cheltuirea banilor. Reprezentantii Consiliului de dezvoltare regionala (CDR) al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest s-au intrunit, ieri, la Oradea, in cadrul ultimei sedinte ordinare din 2005. Discutiile au avut loc intr-o atmosfera de nemultumire pe alocuri, deoarece, potrivit directorului general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Claudiu Cosier, este primul an in care au fost pierduti bani pentru proiecte.

Participantii la sedinta Consiliului de Dezvoltare Regionala au subliniat necesitatea initierii unui dialog real intre reprezentantii autoritatilor locale si cei ai Ministerului Integrarii pe problema gestionarii fondurilor structurale care vor fi primite de Romania in urmatorii ani. Ideea principala pe care se insista este descentralizarea gestionarii acestor fonduri, astfel incat agentiile de dezvoltare regionala sa aiba efectiv posibilitatea de a decide in privinta banilor. "Este necesar ca descentralizarea sa nu fie doar la nivel institutional, ci si la nivelul fondurilor, adica al obiectului de activitate al agentiilor", a declarat Marinel Kovács, presedintele CDR al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Claudiu Cosier, directorul Agentiei, a subliniat ca, din cauza incertitudinii, toata lumea este confuza si se constata intarzieri in ce priveste stabilirea prioritatilor de dezvoltare si realizarea proiectelor concrete de infrastructura regionala. In acest sens a fost transmisa si o Nota catre premierul Calin Popescu-Tariceanu in legatura cu rolul autoritatilor locale in elaborarea si implementarea politicilor de dezvoltare, coeziune economica si sociala si dezvoltare regionala si locala.
Membrii COR au adoptat, ieri, planul de actiune al Agentiei pe anul viitor si bugetul multianual 2006-2008 si au fost informati cu privire la stadiul si lucrarile efectuate pentru Planul de dezvoltare regionala pe perioada 2007-2013. Deoarece acest plan este constituit din insumarea planurilor de dezvoltare ale judetelor, presedintele COR a subliniat necesitatea ca fiecare consiliu judetean sa analizeze, in perioada urmatoare, modul in care s-a implicat in realizarea si promovarea planului de dezvoltare.