Plafonul de indatorare publica depaseste 7 miliarde de euro pe acest an, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul de stat Gheorghe Pogea (foto).
Plafonul de indatorare publica reprezinta totalitatea obligatiilor financiare pe care le poate contracta si garanta statul pe o perioada de un an, cuprinzand plafonul de indatorare publica interna si plafonul de indatorare publica externa. Plafonul de indatorare publica, atat interna, cat si externa, reprezinta suma maxima a imprumuturilor interne sau externe pe care autoritatile administratiei publice centrale si locale le pot contracta si garanta, pe o perioada de 1 an, si este stabilit in functie de o serie de indicatori macroeconomici: produsul intern brut, volumul exporturilor de bunuri si servicii, deficitul balantei comerciale si rezerva valutara a statului.
"Plafonul de indatorare publica pe 2006 a fost aprobat, si el este la nivelul a peste 4,6 miliarde de euro de pe piata externa si la nivelul a peste 2,7 miliarde de euro, echivalentul in lei, de pe piata interna", a afirmat ministrul de stat.
Pogea a spus ca 2006 va fi anul investitiilor in Romania si nu numai la nivel declarativ. "Romania este pregatita sa finanteze proiectele de investitii.
Proiectele de finantare sunt din domeniile infrastructurii, educatiei, sanatatii si justitiei.
"In domeniul educatiei sunt patru mari proiecte nationale. Unul este cel al constructiei de campusuri scolare, peste 80 in toata tara, astfel ca elevii care invata in scoli cu un numar redus de copii sa poata fi transportati in scolile din centrele de comuna. Al doilea proiect este al finantarii de microbuze pentru transportul elevilor. Al treilea proiect se refera la reabilitarea caminelor studentesti. Peste 170 de camine studentesti vor fi reabilitate si alte zece camine vor fi construite in 2006. ßi un alt proiect, cel al scolilor de arta si meserii, vizeaza o readaptare a acestora la conditiile actuale", a afirmat Pogea.
El a mai spus ca Guvernul a aprobat si memorandumul "Termoficarea 2006-2009", respectiv aducerea la standarde europene a sistemului de termoficare din Romania. "Proiectul se ridica la trei miliarde de euro pe intreaga tara", a precizat ministrul de stat.